Skip to content

Druga samostalna izložba Brigite Vitez / Najava i Program!

Gdje se zemlja susreće s dušom naziv je druge samostalne izložbe Brigite Vitez, koja se otvara u petak, 1. ožujka 2024. u 19 sati, u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin”, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice u Novom Marofu

Možete pogledati katalog izložbe OVDJE!

Izložba se može razgledati do 17. ožujka.

Program:

1. Uvodna pjesma ŽVS Zipka

2. Uvodna riječ voditeljice – Lidija Zečević 

3. Hana Babić – o autorici ispred LU Kula Kneginec

4. Glazbena točka: prof. Krunoslav Lajtman, saksofon

6. Recitacija: župnik Josip Drvoderić

7. Glazbena točka: prof. Krunoslav Lajtman, saksofon

8. Riječ autorice

9. Gradonačelnik – otvorenje izložbe

10. Završna pjesma ŽVS Zipka

ŽIVOTOPIS

Brigita Vitez rođena je 1970. godine u Varaždinu. Osnovnu školu završava u Knegincu Gornjem, a gimnaziju u Varaždinu. Na Poljoprivrednom institutu u Križevcima stječe zvanje inženjera poljoprivrede iz područja stočarstva. Životne okolnosti vraćaju je potom u Kneginec Gornji, gdje se posljednjih osam godina okreće prirodi, slikanju, sportu i počinje se likovno educirati. Krajem 2019. godine nailazi na Božićnu izložbu Likovne udruge „Kula Kneginec“, te ubrzo postaje njihov član. Od tada posjećuje likovne kolonije diljem Hrvatske, Slovenije i Mađarske uz stručno mentorstvo Josipa Tkalčeca.

Godine 2020. izabrana je za predsjednicu LU „Kula Kneginec“, koju dužnost i danas obnaša.  Želeći se usavršavati u slikarstvu, pohađala je dvije godine Školu crtanja i slikanja „Artelje“ u Čakovcu, a prve likovne radove izlaže 2021. godine s kolegicom slikaricom u Galeriji Bicikl-bara u Varaždinu.

Kao predsjednica učlanila je LU „Kula Kneginec“ u Hrvatski sabor kulture, omogućivši i na taj način članovima sudjelovanje na radionicama i natječajima, na kojima udruga svake godine dobiva i po nekoliko priznanja. Godine 2023. i sama je dobitnik Priznanja Hrvatskog sabora kulture, te Pohvalnice za izvrsnost animalne izvedbe motiva „Jelen“ u konkurenciji od 312 pristiglih radova.

U istoj godini u novom galerijskom prostoru u Općini Kneginec Gornji, održala je svoju prvu samostalnu izložbu „Više od hobija“ na koju je izuzetno ponosna, te je posvećuje svom prerano preminulom ocu.

Aktivno sudjeluje na mnogobrojnim likovnim kolonijama diljem Hrvatske, Slovenije i Mađarske, od kojih su mnoge humanitarnog karaktera (za oboljele od Down sindroma, leukemije, Petar je mali borac…) Jedna od značajnijih je također aukcija slika umjetnina“ Ivo Košir“ u Zaprešiću, čiji je prihod bio namijenjen Udruzi Ivančica i djeci s posebnim potrebama na kojoj Brigita Vitez postiže najvišu cijenu slike sa motivom  „Jelena“  između  30-tak radova, koji su nastali na likovnoj koloniji u Zaprešiću.

Sudjeluje i u mnogim zapaženim zajedničkim izložbama: „Tragom svjetlosti i boja“ u Krašiću posvećena bl. Alojziju Stepincu, Hrvatskog liječničkog katoličkog društva, sakralnim izložbama u Križevcima povodom dana sv. Marka Križevčanina, Forest Arta u Nedelišću, izlaže radove na turističkoj manifestaciji “Porcijunkulovo” u Čakovcu, Hrvatskom saboru kulture i mnogim drugim.

 Uz to, godišnje organizira uspješne likovne kolonije s međunarodnim sudjelovanjem u povodu Dana Općine Kneginec Gornji, na kojima je sudjelovalo i do pedesetak slikara i kipara, te upriličila predstavljanje knjige „Prelet za Hrvatsku“ Danijela i Snježane Borović, kao i knjige „Oteto zaboravu“ Martina Lukavečkog uz izložbu slika članova udruge.

Vrijedi dakako spomenuti da su reprodukcije dviju njenih slika objavljene na naslovnici Varaždinskog književnog zbornika (2020) i naslovnici zbirke poezije Marijanski kanconijer (2022.) vlč. Josipa Drvoderića povodom 25. godišnjice svećeničke službe.

Posljednjih godina Brigita Vitez uspješno je surađivala u organizaciji dječjih likovnih radionica, u bojanju uskršnjih panoa i jaja, u oslikavanju kišobrana i radionici“ Jesen u vrtiću“ s Dječjim vrtićem „Bubamara“ iz Kneginca.  A kroz novi projekat „ Umjetnost je oko nas i u nama“  sve više uključuje djecu za rad u prirodi, te približuje sugrađanima ljepote umjetnosti, pružajući tako svoj doprinos općem dobru.

01.03.2024. u Kulturnom centru Rabuzin, Novi Marof u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice priređuje svoju drugu samostalnu izložbu pod nazivom „Gdje se zemlja susreće s dušom“ gdje želi približiti vezu između čovjeka i prirode, duhovnost, harmoniju i emocionalnu povezanost s okolišem, te želi posjetitelje potaknuti o svojem odnosu prema prirodi i očuvanju.