Skip to content

Praizvedba radio drame prema tekstu Snježane Novotny

Praizvedba monodrame Vrijeme posjeta prema tekstu Snježane Novotny ove nedjelje, 18. veljače 2024. u 17 sati na Radio Mariji

Djelo „Vrijeme posjeta“ Snježane Novotny je nagrađeno 1. nagradom za kratku priču  na Natječaju duhovnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić 2023. godine. U suradnji sa doktoricom Sanjom Nikčević, kratka je priča dorađena i prerađena u formu monodrame čija će se praizvedba moći čuti ove nedjelje, 18. veljače 2024. u 17 sati na frekvenciji Radio Marija, Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz. Virovitica: 88,3 MHz. Split: 97,2 MHz. Vinkovci – Vukovar: 91,6 MHz. Opatija – Rijeka: 88,8 MHz. Varaždin – Čakovec. Posebnost je ovog djela što spaja Slavoniju i Zagorje. Tako glavni lik, strica Antu, vjerno glumi i interpretira Ivo Mijatović Ico, ugledni slavonski književnik, dok je pomoć oko šokačke ekavice miholjačkog kraja nesebično pružila pjesnikinja iz Valpova, Ankica Aladić. Kajkavske glasove donosi Đurđica Seleš.

Ovo je istinita priča o stricu autorice koji i danas dostojanstveno i s ljubavlju živi svoju vjeru boreći se sa teškoćama života, ležeći nepokretan u domu u Donjem Miholjcu, voljen i poštovan od svoje obitelji, tražeći uvijek iznova utočište u molitvi Gospodinu i svome zaštitniku svetom Antunu.

Autorica teksta Snježana Novotny živi u Gornjem Knegincu a slavonske korijene vuče od oca te se ljubav prema Slavoniji vidi i iz ove priče. Snježana Novotny ujedno je ovogodišnja laureatkinja Zlatnog „Kaja“ na Književnom recitalu „Božo Hlastec“ za pjesmu „Lafra“ u Ludbregu a pjesme su joj objavljivane u brojnim zbornicima. 2023. je izdala zbirku poezije „Pouring duše“. U okviru slikarskog djelovanja izlaže na samostalnim i zajedničkim izložbama a od ovog petka, 18. veljače izlaže sliku „Inside“ u sklopu selektiranog tematskog projekta kustosa Milana Marina „Tragom geste“ HDLU Istre u Puli. Posljednji likovni projekt slika je za naslovnicu Monografije Župnog zbora Sv. Marije Magdalene Župe Kneginec autorice Antonije Bobek u kojem Snježana i pjeva. Članica je Hrvatskog sabora kulture.

Urednica Sanja Nikčević, hrvatska je teatrologinja, kazališna kritičarka, redovna profesorica u miru, vanjski predavač na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Članica Suda časti Matice hrvatske, od 2022. član Upravnog odbora Pasionska baština. Autorica je preko stotinu znanstvenih i stručnih članaka, trinaest autorskih knjiga i šest antologija o američkom, europskom i hrvatskom kazalištu i drami. Objavljuje kazališne kritike i eseje u hrvatskim kulturnim tjednicima (Vijenac, Hrvatsko slovo) te na portalima “bitno.net”, “narod.hr”, “hkv.hr” na Radio Mariji vodila emisiju Kazalište bez maske (2017.-2021.). Od 2023. pokrenula projekt “Radio drama na Radio Mariji” i rubriku “Drame po izboru Sanje Nikčević” na portalu hkv.hr. Osnovno polje njezina interesa su: američka drama, hrvatska drama, hrvatska ratna drama, suvremena europska drama, kazališna kritika i povijest kazališta i drame. Knjigama ruši mitove (o zabrani Krleže u Hrvatskoj, o nepostojanju ratne drame) ili  razotkriva  trendove (nova europska drama) a u najnovijim istraživanjima istražuje odnos kazališta i svjetonazora i zagovara povratak katarze i pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti.

Ivo Mijatović Ico, slavonski je književnik iz Gradišta pored Županje a radovi su mu objavljeni u više od pedeset zbornika s književnih susreta u Hrvatskoj, Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Urednik je dvadesetak knjiga. Priznanja: plakete Slavko Kolar i Mihovil Pavlek Miškina; priznanja Hrvatskoga sabora kulture, Križevačke udruge pjesnika i pisaca i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i braniteljica Domovinskoga rata Vukovarsko-srijemske županije; diploma Mesopotamia cultural centra – Beograd; nagrada na Krapinskim pjesničkim večerima; povelja Garavi Sokak – Književni klub Mika Antić Inđija. Član je Matice hrvatske i KLD-a Rešetari.  Autor (s K. Saračević) slovarice i matematičke početnice za predškolski uzrast.

Izbor, obrada i režija: prof.dr.sc. Sanja Nikčević. Tehnički realizirao: Josip Dandić.

18. 2. 2024. 17 sati
Radio drama Vrijeme posjeta Snježane Novotny
Urednica: prof. dr. sc. Sanja Nikčević
Produkcija: Radio Marija, Zagreb, 2024.