Skip to content

Portreti Ivana Jakšića

Tu čudesnu moć ima mladi akademski kipar s Brača, Ivan Jakšić, moć koja nije tako česta kod umjetnika, pretvariti hladni kamen u oživljenu strukturu lica, čovjeka

Složeni opus istaknutog likovnog umjetnika s otoka Brača, akademskog kipara Ivana Jakšića ističe se svojom osebujnošću, svježinom ideje i iznimne mogućnosti realizacije.

Pored redovite izrade skulptura izrazitog volumena, posebice za vanjske prostore i niza ciklusa s figurativnim ali i nefigurativnim motivima izvedenih u mramoru, u atelijeru susrećemo i portrete.

U središtu pozornosti Ivana Jakšića najčešće je lice osobe koju vješto i seriozno portretira, njegove ključne crte i izrazi, osobitosti i pojedinosti.

Doista, u susretu s portretom, gotovo da očekujem kako će  fino obrađeni kamen progovoriti, usne od mramora će se razmaknuti i začuti će se govor.

Naravno, put do finalizacije portreta dug je i naporan, prepun zapreka i nevidljivih opasnosti a i kamen se uvijek diči svojom tvrdoćom, svojom nepopustljivosti kiparu i njegovom oštrom dlijetu.

Kipar mora imati i oko i ruku za takav poduhvat i vještinu i moć i naravno bezgraničnu nadahnutost ,iz kamene kocke stvoriti lik, oživjeti hladni kamen i pretvoriti uspomenu u stvarnost ,u gotovo živog čovjeka, u oživljeno lice.

Tu čudesnu moć ima mladi akademski kipar s Brača, Ivan Jakšić, moć koja nije tako česta kod umjetnika, pretvariti hladni kamen u oživljenu strukturu lica, čovjeka.

Naravno, sve se temelji na kontinuiranom, predanom radu, ne neprestanom sučeljavanju s kamenom, na brojnim skulpturama i nizovima ciklusa.

                                  

See also  Galerija crkvice sv. Trojice Kastav - Diana Sokolić: Sinapsa (site-specific svjetlosna instalacija)