Skip to content

Preobražaj – performans autora Milisava Rosića

U sklopu četvorodnevne izložbe suvremene umjetnosti koja je nosila naziv “Metamorfoza” u sklopu Art Weeknda-a prikazan je video performans “Preobražaj” autora Milisava Rosića

Pefrormans Preobražaj

“Preobražaj” se razvija kao multimedijalni doživljaj, koristeći treće oko kao početnu tačku čina. Ova simbolika duboko ukorijenjena u ideji unutrašnjeg buđenja potiče od samosagledavanja i proširuje se kroz bogatu imaginaciju umjetničkog izraza. Kroz otvaranje prema vlastitom unutrašnjem svijetu, ne samo da svjedočimo vlastitoj metamorfozi, već i otkrivamo snagu i vrline koje nismo znali da postoje u nama.

Mantra Om, koja je prisutna u ovom performansu, postaje simbol duhovnog buđenja, dodatno naglašavajući transcendenciju i duboku povezanost sa univerzalnom sviješću. Vokalizacija koja podsjeća na sireninu melodiju donosi dodatnu dimenziju, predstavljajući iskušenja i izazove koji su sastavni dio ljudskog iskustva. Kroz ove zvučne i vizuelne elemente, performans poziva gledatelje na putovanje kroz duhovne izazove kako bi postigli samospoznaju i životnu transformaciju.

Performer i autor – Milisav Rosić
Body art – Marija Radusinović
Vokal – Olivera Bjelić
Montaža – Milisav Rosić
Kamera – Jelena Ivančević

Za body art je bila zaslužna slikarica Marija Radusinović, vokal je posudila pjevačica Olivera Bjelić, a za kameru je bila zaslužna Jelena Ivančević. Rad je nastao tijekom ŠkArt umjetničke rezidencije gdje je i nastao njegov drugi multimedijalni performans “Buđenje” ali za razliku od njega “Preobražaj” nije nastao pod mentorskom palicom ŠkArta već kao samostalni projekat autora.

Biografija

Milisav Rosić, rođen je u Mojkovcu. Interesovanje za umjetnost kod Milisava je počelo od malih nogu. Prvi njegov ozbiljniji umjetnički projekat je performans Umjetnik nema ego. Kreator je i multimedijalnog performansa Buđenje, u sklopu Škartove rezidencije, kao i multimedijalnog performansa Preobražaj u sklopu kolektivne izložbe Metamorfoza u sklopu ArtWeekend-a. Svoje prve neobjavljene pjesme i fotografije je prezentovao na umjetničkim večerima Pokaži talenat, u sklopu Centra za kulturu ,,Nenad Rakočević”. Pored pisanja, kao njegove glavne vodilje, Milisav se oprobao u video – produkciji, u sklopu EP-a pjevačice Olivere Bjelić, gdje ekranizuje spot za pjesmu Sjena.

2021. godine izdaje knjigu poezije Drugi svijet. Njegove pjesme dobijaju svoj prostor u inostranim i domaćim zbornicima i časopisima, a jedan od najznačajnijih je njujorški magazin Otvorena Vrata, kao i Atunis Galaxy koji se nalazi u kolekciji Kraljevske biblioteke Holandije. Jedan je od kreatora kratkog filma koji nosi naziv Drugi Svijet koji je prikazan u sklopu promocija njegove knjige u Mojkovcu, Bijelom Polju i Podgorici. Dobitnik je nagrade “Mirko Banjević” za prvu knjigu. U sklopu dvije međunarodne izložbe, njegove fotografije dobijaju svoj prostor. Učesnik je brojnih kulturnih manifestacija.

Optimized by Optimole