Skip to content

BILOSNIĆ U NOVOJ HAIKU ANTOLOGIJI U HRVATSKOJ

U izdanju Društva hrvatskih književnika tiskana je knjiga „Suvremeni hrvatski haiku, Nova antologija“, koju su priredili Nikola Đuretić i Tomislav Matretić. Kao urednici antologije potpisuju se Ivica Matičević i Antun Pavešković

U antologiji obima 338 stranica objavljen je antologijski izbor pedeset i pet hrvatskih haiku pjesnika, objavljenih po abecednom redu.

U Novoj antologiji hrvatskog haiku s petnaest haiku zastupljen je i Tomislav Marijan Bilosnić, u antologiji apostofiran kao „jedan od najplodnijih hrvatskih haiku pjesnika“, kao i jednog među prvim haiku pjesnicima, povezanim uz imena prve četvorice hrvatskih haiku prvaka, Tončia Petrasova Marovića, Dubravka Ivančana Vladimira Devidéa i Zvonka Petrovića. Tomislav Maretić u „Povijesti hrvatskog haiku“ spominje i Haiku susrete „René Maroušek“ u Obrovcu, koje je osmislio, inicirao i vodi Tomislav Marijan Bilosnić, o kojemu je Državna japanska televizija Efuban no ichi Inc. 2003. godine snimila i dugometražni tv- film „Stazama hrvatskog haiku“.

U uvodnom tekstu Nikola Đuretić ističe činjenicu da se u hrvatskom haiku „neki autori pridržavajuklasične forme (tri stiha s 5-7-5 slogova)“, pa kao primjere navodi Borisa Nazanskog i Tomislava Marijana Bilosnića.