Skip to content

Estera Mihaela Peruzović: VISSI D’ARTE

Pozivamo na izložbu Estere Mihaele Peruzović, VISSI D’ARTE, 15. prosinca s početkom u 18 sati, u Galeriji malih formata u Bolu na otoku Braču

Nakon izložbi Ljube Ivančića, Antuna Masle i Ede Murtića u Galeriji malih formata – Koloč, u Bolu na Braču, sa svojom prvom samostalnom izložbom predstavlja se mlada akademska slikarica Estera Mihaela Peruzović. Izlaže ciklus 15 slika u tehnici akrila na platnu pod nazivom VISSI D’ARTE , poliptih nadahnut operom Tosca skladatelja Giacoma Puccinija, djelom iznimne dramatske moći prikazane sukobima u jedinstvu ljubavi i tragedije, koje svoj glavni motiv oslikava u ariji Vissi d’arteŽivjeh za umjetnost. Likovnim prikazom ekspresivne impresije, predstavljena je te doživljena glazba. Taj izazov ostvarenja sinestezijskog spoja dvaju različitih jezika ( likovnog i glazbenog ) u univerzalni hvalospjev osjećajne ljepote, upravo se nadahnućem istinskog zanosa ostvaruje u harmoniji.

Ovom izložbom nastavlja se ciklus Izložba u izložbi unutar stalnog postava u Galeriji malih formata – kolekciji likovnih djela najznačajnijih hrvatskih autora 20. i 21. stoljeća, jednoj od najvažnijih hrvatskih galerijskih zbirki. 

Otvorenje izložbe održat će se u petak 15. 12. u 18 sati, u Galeriji malih formata, Riva 6, Bol. 

Osnovna ideja Esterinog slikarskog svijeta izrasta iz realističnog tretmana figure koja se u konkretizaciji stvaralačkog procesa “oslobađa” uvjerljivošću slobodnije ekspresionističke stilistike, “ozračene” treptajem i erupcijom emotivnog. Slikarski kadrovi osmišljeni su dinamičnom ravnotežom, ali i simetričnim rasporedom u rasponima vizura. Pogleda odozgo, otvaranja ka dubini, približavanja prvog plana, koncentriranja na neki fragment, isticanju prostorne širine…Ljepota, život, umjetnost pojmovi su samodostatnog veličajnog značenja, tvoreći istovremeno snagu neraskidivog jedinstva. Utkani svojom naravnošću i nadnaravnošću u slojevitost znanih latinskih sentenci – “Ars longa, vita brevis” i one s upućenošću transcedentalnom “Ars longa, vita aeterna”.
Iz predgovora kataloga Stanka Špoljarića

Estera Mihaela Peruzović rođena je u Zagrebu 1998. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. godine završava prijediplomski studij slikarstva pod mentorstvom akademika Igora Rončevića. 2022. godine  diplomira u klasi profesora Duje Jurića i stječe titulu magistre slikarstva. Diplomantica je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa specijalističkog stručnog studija MBA program Management. 2019. sudjeluje na radionici u sklopu manifestacije Dani Ede Murtića u Velikoj Pisanici pod vodstvom akademika Zlatka Kesera. U sklopu projekta AKADEMIJA U HODU završava radionicu za stjecanje upravljačkih i poduzetničkih kompetencija studenata – Poduzetništvo u kreativnim industrijama koju je održala Simona Goldstein. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu osmislila je i realizirala scenografiju za 4 glazbene emisije te kazališnu predstavu. Izradila je likovno rješenje plakata Medicinskog fakulteta u Zagrebu za međunarodnu konferenciju BFHA2020 te dizajnirala plakat koncerta „Cijepljenje sve u 16“, dio kampanje Misli na druge, cijepi se u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Sveučilišta u Zagrebu. 2023. godine vodila je likovnu radionicu povodom 100 godina organiziranog turizma u Bolu. Stručna je suradnica u organizaciji i izvedbi retrospektivne izložbe Josip Botteri Dini u Galeriji Branislav Dešković 2023. godine te u Galeriji Klovićevi dvori 2024. godine. Svoje radove izlaže u Atelijerima Botteri u Bolu i Splitu. Izlagala je na 6 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Optimized by Optimole