Skip to content

Obnovljeni Muzej grada Beča svečano otvoren

Nakon trogodišnje obnove Muzej grada Beča svečano je i otvoren. Muzej u srcu grada posvećen je povijesti austrijske metropole, a prilikom obnove pridana je velika važnost inkluziji, pristupačnosti te održivosti.

Muzej grada Beča – Wien Museum – otvorio je svoja vrata posjetiteljima jučer, tri godine nakon radova obnove i proširenja

Sandra Knežević

Renovacijom muzeja u samom srcu grada na trgu Karlsplatz izložbeni je prostor s nekadašnjih 6.900 povećan na 12.000 kvadratnih metara, pa se priča o povijesti glavnog grada Austrije sada prostire na tri kata. Novokoncipirani izložbeni prostor stalnog postava za sve je posjetitelje besplatan, između ostalog kako bi ih se potaknulo da uvijek iznova posjećuju muzej i tako što bolje upoznaju povijest Beča. Također je osmišljeno i 26 različitih edukacijskih programa namijenjenih školskoj djeci.

U okviru sanacije na postojeću su zgradu dodana još dva kata na kojima će se na ukupno 1.200 metara kvadratnih održavati posebne izložbe. Tijekom 2024. su tako planirane izložba o stvaralaštvu austrijskog baroknog arhitekta i kipara Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, izložba o secesiji na njemačkog govornom području, zatim izložba o kulturnoj povijesti zime, izložba o gradu kao melting potu te izložba na temu nacističke pljačke židovskog stanovništva i njen učinak na muzejsku građu. Na dograđenom dijelu nalazi se i terasa koja je javno dostupna svim posjetiteljima.

Prilikom obnove i proširenja Muzeja grada Beča velika se važnost pridavala inkluziji i pristupačnosti kako bi muzej bio otvoren za što veći broj ljudi. Pritom se na umu imao i aspekt održivosti: muzej će se tijekom godine hladiti i grijati iz obnovljivih izvora odnosno geotermalnom energijom. Usto su zelene površine oko muzeja udvostručene, a park Resselpark ispred muzeja također je obnovljen.

Zgrada muzeja koja se nalazi pod spomeničkog zaštitom rad je arhitekta Oswalda Haerdtla iz 1959. godine. Obnova i proširenje muzeja započelo je u srpnju 2020., a između 274 prijavljena arhitektonska ureda iz 26 zemalja izabran je austrijski tim Certov, Winkler+Ruck.

See also  Beč dobio online platformu za volontere