Skip to content

Otvorena zložba “Ljepota različitosti” u Zadru

GRAD ZADAR OBILJEŽIO SVOJ DAN 17. INTERKULTURALNOM ART PROMOCIJOM I PRIGODNOM  LIKOVNOM IZLOŽBOM „LJEPOTA RAZLIČITOSTI“ – Galerija Kneževa palača, Narodni muzej Zadar, 20. studeni 2023.

Božo Rupčić – Boško, prof.

Nastavši na raskrsnici puteva koji iz unutrašnjosti Hrvatske vode prema Dalmaciji i Jadranskom moru,  grad Zadar je tijekom svojeg višestoljetnog i burnog  razvoja, od davnih ilirskih vremena, preko dugih stoljeća života  pod utjecajem rimske vladavine, Bizanta, Mletaka, austrougarske monarhije   i drugih,  uspješno odolijevajući udaru morskih valova, te vremenskih i povijesnih bura i oluja    postao važno   gospodarsko, administrativno i  prometno, ali prije svega i  značajno kulturno i umjetničko središte,  te je do današnjih dana postao  i ostao i   grad iznimno bogate kulturne i povijesne  baštine,  ali  i  ništa manje bogate kulturne i umjetničke svakodnevice.

Pogledajte KATALOG !

Održavajući tu nasušnu potrebu  za kulturom i umjetnošću, u njemu su se   godinama održavala velika i značajna  kulturna i umjetnička događanja koja su privlačila pažnju  kulturne i umjetničke publike  ne samo Hrvatske već  često  i svjetske javnosti, ali  se istovremeno  odvijao  i još veći broj malih, skromnih  umjetničkih događanja, koja  su    ponekad prolazila i izvan svjetala reflektora i  pažnje najšire javnosti, a koja su unatoč svoje skromnosti i   nepretencioznosti davala određeni  doprinos u slaganju bogatog mozaika kulturnih i umjetničkih zbivanja ovoga grada. 

Tako je u sklopu obilježavanja  Dana Zadra,  u ponedjeljak, 20. studenog 2023.  u galerijskom   prostoru Kneževe palače u Zadru, na lokalitetu   koji je okružen  brojnim  spomenicima   sakralne arhitekture nulte kategorije koji  grad Zadar čine prepoznatljivim u cijelom svijetu, u organizaciji Likovne udruge Art forum Zadar  i u suradnji sa Narodnim muzejom Zadar otvorena vrlo zanimljiva  izložba slika pod radnim nazivom  „Ljepota različitosti“ koja je okupila 40-tak autora iz  20 zemalja svijeta, sa čak  šest kontinenata.

Taj je iznimni likovni događaj, kao i u brojnim drugim primjerima iz  zadarske kulturne i umjetničke prošlosti nastao iz jednostavne i skromno postavljene inicijative i želje pojedinca i njegovih istomišljenika za vlastitim doprinosom likovnoj kulturi svojega grada. Autor ideje je  poznati zadarski likovni pedagog i slikar, profesor Boris Žuža koji je u svojem dugogodišnjem pedagoškom  radu sa puno generacija zadarskih učenika mnoge od njih     osobnim pedagoškim pristupom ne samo uveo u područje likovnog stvaralaštva već ih je opredijelio upravo  za bavljenje slikarstvom.  Pored pedagoškog rada,  kao angažirani  likovni autor bio je  sudionik brojnih samostalnih i skupnih izložbi u Zadru i van njega, kao i još brojnijih likovnih kolonija humanitarnog karaktera širom Hrvatske. Težeći  pomicanju  kulturnih granica, ali prije svega ukidanju kulturnih i drugih barijera  i davanju osobnog doprinosa nastavku likovnog stvaralaštva u Zadru, Boris Žuža se u ulozi suosnivača i  predsjednika Likovne udruge Art forum Zadar    već  u samom početku okružio s grupom svojih sumišljenika iz zadarskog likovnog kruga, te je  započeo   sa širenjem ideje  multikulturalnosti i privlačenjem toj ideji  likovnih  autora iz drugih sredina. Upornim prometejskim  radom, odlikom koju imaju samo istinski ljubitelji  i  aktivni promotori  likovni umjetnosti, svjesni svoje  osobne društvene odgovornosti za sadašnjost i budućnost, osobni je pogled u bogatu kulturnu i umjetničku   prošlost svojega grada  zamijenio pogledom u  sadašnjost i u budućnost likovnog izražavanja. Njegova ideja   je  u samom začetku prepoznata  ne samo od  likovnih umjetnika iz zadarskog likovnog kruga i zadarske likovne javnosti,  već vrlo brzo i  od likovnih umjetnika i iz drugih sredina iz Hrvatske, a uskoro i iz drugih zemalja. To je  proteklih godina dovelo do impozantnog kvalitativnog narastanja pristaša ideje mulitkulturalnosti, te je već iz godina ova  umjetnička inicijativa započela ispisivati svoj novi životni krug poprimivši međunarodni karakter. U uvodnom obraćanju na otvorenju likovne izložbe  „Ljepota različitosti“ ,  inicijator  ideje Multikulturalna art promocija , Boris Žuža je iznio:

See also  Sanja Pribić: Pogled u retrovizor

„Ovogodišnja Art Promocija Zadar 2023., simbolično nazvana Ljepota različitosti potvrđuje potrebu promoviranja multikulturalnosti kao poželjnog modela. Time se ostvaruje mogućnost zajedničkog izlaganja likovnih djela, uz uvažavanje različitih izvedbenih pristupa, umjetničkih i životnih svjetonazora. To naglašava potrebu za individualnom kreativnom slobodom te ističe umjetnost kao jedan od najuzvišenijih oblika ljudske komunikacije uopće. Ovogodišnji 17. susret 42 umjetnika, putem njihovih likovnih djela u ovom prekrasnom prostoru Kneževe palače Narodnog muzeja Zadar upućuje na izvjesnost mogućnosti utišanog dijaloga, jer svako nadmetanje znači prestanak istog. Osnovna težnja izložbe je ostvarenje sinergije između gledatelja i likovnog djela i obratno, jer umjetnost u svim svojim oblicima oplemenjuje životnu stvarnost“.

Uvažavajući činjenicu da  je uvijek  potreban iskorak kako bi se iz lokalnog okruženja uputilo u globalne prostore, tako smo i na ovoj ART PROMOCIJI otvorili vrata velikom broju umjetnika, te sa zadovoljstvom možemo konstatirati da na njoj sudjeluju umjetnici sa svih 6 kontinenata, što joj pridaje posebnu notu. Time se potvrđuje činjenica kako su sva ljudska bića stanovnici jedinstvenog planeta Zemlje. Primarna potreba buđenja planetarne svijesti, usmjeruje nas onim racionalnim nastojanjima očuvanja „našeg Planeta“ od totalne devastacije. Tako je Albert Kami izrekao misao: Umjetnik ne bi trebao služiti onima „koji kreiraju povijest“, već onima koji su joj podvrgnuti“- završio je svoje uvodno izlaganje profesor Boris Žuža, predsjednik Likovne udruge Art Forum Zadar.


Moto ovogodišnje izložbe „ Ljepota različitosti“  koja je ušla u svoje 17-to godišnje izdanje ponovno  je potvrdio univerzalnu  i bezvremensku civilizacijsku    poruku da samo prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti  ljudsko društvo  može opstati i stalno kretati naprijed, premošćujući sve političke, ideološke, vjerske,  rasne, nacionalne ili druge razlike, prevladavajući   pri tome i postojeće  tabue,   traume,  netrpeljivosti, konflikte, probleme ili izazove koji se javljaju, koji postoje  ili se mogu javiti u njegovom razvoju.

Stoga svakom posjetitelju ove likovne postave odmah u oči upada različitost autora i njihovih  likovnih pristupa. Autori dolaze iz različitih domicilnih sredina, različitih su  nacionalnih, vjerskih, političkih,  kulturoloških i drugih pogleda i opredjeljenja,   pripadaju različitim generacijskim naraštajima,  a prije svega su različitog  pogleda na likovnost,  pa su i  u svojem kreativnom izričaju   različiti, jer obrađuju različite likovne teme, ili iste teme obrađuju na likovno različiti način. Autori  ove izložbe primjenjuju  različite likovne tehnike i  koriste različite likovne materijale, ili iste tehnike i materijale primjenjuju na kreativno drugačiji način.

See also  ART WAR, Slaven Tolj, izložba suvremene umjetnosti

Naravno, autori su različiti i po svojem likovnom obrazovanju, jer su na  ovoj izložbi zastupljeni autori sa akademskim likovnim obrazovanjem, kao i oni koji ga nemaju, koji pripadaju drugim vrlo raznovrsnim  profesijama i za društvo značajnim zanimanjima, a koji su u polje likovnosti   ušli s jednakom ljubavlju  i strašću prema slikarstvu pa su neki od njih  vlastitim likovnim  izrastanjem i sami suvereno ušli  u polje egzistencijalnog bavljenja slikarstvom. Naravno,  prisutni su i  autori sa  već postignutim respektabilnim likovnim referencama, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje,  kao i oni koji  u  području slikarstva  tek  traže svoj likovni izričaj i svoj put, ali te i druge različitosti niti na jedan način ne umanjuju likovni i moralni  značaj cjelokupne postave, već joj, nasuprot tome daju posebnu  likovnu,  etičku  i civilizacijsku vrijednost i , naravno, posebnu draž.

Ta draž leži u zadovoljenoj iskonskoj potrebi svakog  umjetnika   za individualnim  likovnim pristupom, bez unaprijed  zadanih okvira ili ograničenja. Tako je i Boris Žuža , još davnih dana zajedno sa  inicijalnom grupom  zadarskih likovnih  istomišljenika  u koncipiranju prvih  likovnih izložbi stvorio okvir bez okvira, koji su uočili , prepoznali i prihvatili brojni autori različitih likovnih pristupa što je  kroz protekle godine dovelo  do kvalitativnog i kvantitativnog narastanja  ove izložbe.

Zbog toga je i na ovogodišnjoj  izložbi uočljiv različiti  individualni pogled na likovnost,  različiti  izbor teme kao i različiti stupanj uspješnosti u rješavanju odabranog  likovnog problema,   a što se temelji   na individualnom  pravu autora na  vlastiti izbor   i potpunu slobodnu likovnog stvaralaštva,  bez  unaprijed zadanih okvira, ograničenja ili očekivanja,  bez  slijepog  slijeđenja  već viđenog ili zadanog od bilo koga. Takve polazne osnove   svakom autoru zastupljenom na ovoj izložbi  omogućava  slijeđenje  isključivog vlastitog  izbora koji na niti jedan način ne osporava takvo istovjetno  pravo i na osobni  izbor bilo kojem drugom autoru jer je    zasnovano   na  univerzalnoj slobodi osobnog likovnog izričaja,  koja je lišena   bilo kakve primisli na negiranje ili omalovažavanje  tuđeg stvaralaštva zbog različitog  vlastitog pogleda na likovnost. A zadovoljavanje takvog osobnog pristupa istovremeno upućuje autora i na potpuno uvažavanje prava drugog autora na drugačiji pogled i drugačiji izbor, a što su temeljne postavke principa tolerancije i uvažavanja, ne samo u području kreativnog izražavanja, već i u svim drugim segmentima života i ljudske komunikacije.  

Potreba za uvažavanjem i  tolerancijom  je zapravo i nit vodilja  ne samo ovogodišnje  i svih prethodnih izložbi projekta Interkulturalne art promocije Zadar, već i  cjelokupnog likovnog stvaralaštva koje se odvijalo  tijekom dugog razvoja ljudskog društva uslijed čega   su kultura i likovna umjetnost   kroz povijest služile  uspostavi komunikacije i povezivanju drugih ljudi,  naroda , kultura i civilizacija, često različitih, pa i  onih suprotstavljenih i opterećenih konfliktima i traumama. Oduvijek su kultura i umjetnost   služile  uspostavi dijaloga  te podizanju i građenju  nove svijesti, novih mostova koji  uspješno premošćuju mnoge , naizgled nepremostive  razlike i suprotnosti u drugim područjima života, odnosno služile  su i služe   građenju onih puteva  koji od suparnika stvaraju partnera, od neistomišljenika   simpatizera, a od neprijatelja stvaraju prijatelja.

See also  Dnevnik za učitelja Juraja Jonkea

Stoga, ovako koncipirana  izložba putem  pružanja  likovnog odgovora na različite ili iste  likovne teme  i  različito  postavljene  ili riješene likovne probleme  pokazuje svu svoju ljepotu raznovrsnosti i različitosti,  pa i gledateljima  ove  impresivne  likovne postave želi uputiti poruku da biti različit ili drugačiji od drugih, kako u domeni kreativnog stvaralaštva,  tako i u svakom drugom području  individualnog ili društvenog života i svakom bitnom pitanju koje nas okružuje ne predstavlja problem, spor ili uvod u novi konflikt, već samo  poticaj na  toleranciju i prihvaćanje drugih, koji su svojim likovnim ili drugim izričajem,  stavom, mišljenjem, pogledom, izgledom ili bilo kojom drugom osobnošću različiti i drugačiji  od nas.

Kako je negdje  pjesnik ili pisac napisao: „Prihvati da bi bio prihvaćen“, ovako koncipiranom izložbom  parafrazirana   poruka  inicijatora ovog projekta ali i svih   autora  zastupljenih na ovoj izložbi bi mogla glasiti :“Budi različit i uživaj u različitosti drugih“!

Stoga i Vi, gledatelji ove  zanimljive  likovne postave  u Kneževoj palači u Zadru prepoznajte   ljepotu u različitosti,  ne samo izloženih radova već  svuda oko sebe, prihvatite takvu  ljepotu, doživite ju  i uživajte u njoj.

TONI BELOBRAJDIĆ MILAN CIGLAR MARIO CONGREVE LUCIJA ČULINA ZVONKO ČULINA VENERA DELIJA PETAR FRANULOVIĆ SNITAR FOUAD KAREL HRUZA NADA GUNDIĆ GORAN JELIČIĆ MARIJA JOZA ANĐELO JURLINA ROZARIJA PEROVIĆ LUČIĆ VITA KRAVCHENIA ŽELJKO KOLIĆ BISERKA KOMAC ALFRED KRUP

MIROSLAV KRUNIĆ BORIS MARTINOVIĆ AMBROZ OROŠI SYLVIA PEROVIC NEVEN OTAVIJEVIĆ ROMAN PLANKO BOŽO RUPČIĆ ANTE ROGIĆ ŽELJKO ROŠKO NEBOJŠA RUŽIĆ VARDA MILAN STUNJA ANTE SKAZLIĆ JOSIPA SMOJVER TOMISLAV ŠIKIĆ ŽELJKO ŠIMAC ŽELIMIR ŠIŠKO LEE JOUNG SUK MARIO TOMAS

HANA TSERNA MARIJA VIDOVIĆ ZDENKA VINŠEK STIPE ZRILIĆ MARGITA MEGYERI ZUBČIĆ BORIS ŽUŽA