Skip to content

Ciklus portreta žena u opusu Vlade Tuđe

Ponekad su to zanosne, pomalo tajanstvene ljepotice, svjesne svoga izgleda ili su…

Mnoge je motive i teme tretirao suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa (blisko se druži s kistom i paletom preko šezdeset godina), autor impresivnog i raznovrsnog opusa, izlagač na brojnim samostalnim izložbama, o čijem je respektabilnom djelu nedavno objavljena reprezentativna monografija s 300 ilustracija.

Jedan od onih, njemu bližih i privlačnijih, svakako je lik žene, djevojke, nepoznato ili poznato lice u paru ili samo, s pogledom uperenog u gledatelja, izvedeno u nekoliko brzih, strastvenih poteza ili je oživotvoreno nakon niza sati, pa i dana, sve dok slikar nije bio koliko toliko zadovoljan.

Zapravo, Tuđa najčešće vrlo uspješno portretira čitavu galeriju ženskih likova ističući posebnost svakoga lica, ukazujući na osobit značaj žene u životima svakoga od nas.

Ponekad su to zanosne, pomalo tajanstvene ljepotice, svjesne svoga izgleda ili su pak preplavljene različitim emocijama, ozbiljne i zamišljene.

Druge su pak vedre i vesele, razmišljaju o nevažnim stvarima ili su okružene muškarcima koji tvore prsten oko njihove slobode, beskrajno se boreći za naklonost.

Svaki od tih likova osebujno je autentičan i neusporediv s bilo kojim drugim iz kompleksnog opusa Vlade Tuđe.

Portreti žena izvedeni su u različitim tehnikama, ali uvijek nadahnuto.

Slikar promatra svijet oko sebe i bilježi čudesnu pojavnost žena.