Skip to content

Humanitarna izložba akademskog kipara Pere Jelisića

Humanitarna izložba akademskog kipara Pere Jelisića otvara se u subotu, 25. studenog 2023. godine s početkom u 18 sati u obiteljskom domu Jelisić Cooper (Boškovićeva 16/1, Zagreb)

Dora Decorti

Početkom adventa, već treću godinu za redom, kulturnu scenu Zagreba obogaćuje humanitarna izložba za Udrugu bolesnika oboljelih od melanoma, akademskog kipara Pere Jelisića (1939.) i njegova pokojnog sina, slikara Davora Jelisića (1975. – 2023.) preminulog od melanoma. Sada već tradicionalna, izložba na jednu večer pretvara obiteljski dom Jelisić Cooper u izložbenu galeriju gdje se uz popratni glazbeni program oživljava duh nekadašnjih građanskih soareja. Pod mentorstvom suvremenika Ivana Meštrovića, kiparskih velikana Frane Kršinića i Vanje Radauša, Pero Jelisić gradio je i stvorio svoj prepoznatljivi umjetnički izraz.

Među kiparskim djelima zastupljenima na izložbi, pored jednostavnim geometrijskim reljefima prikazanih Sunca i Mjeseca, pripadaju i ona iz ciklusa Kapljica i Plamena, koji kipara zaokupljaju već desetljećima: „Kapljica je za mene trajna inspiracija – simbol nastajanja, simbol nestajanja i simbol novog rađanja“, objašnjava Pero Jelisić.

Svoje kiparske vještine vrsnog portretista na izložbi će posjetiteljima demonstrirati modelirajući portret u glini, dajući im time intiman uvid u svoj više od pola stoljeća dugotrajan i zreo  umjetnički proces u kojem je od samih početaka posebna tema Nikola Tesla. Niz Teslinih portreta u različitim materijalima izveo je u punoj figuri, kao biste, medalje, reljefe i originalne kompozicije, a nekolicina njih postavljena je u javnim institucijama poput škola u Zagrebu i Vukovaru (Borovo naselje).

Impresivan slikarski opus njegova prerano preminulog sina, slikara Davora Jelisića, nastao u različitim crtačkim tehnikama, na izložbi će biti predstavljen apstraktnim kompozicijama u akrilu, nevjerojatne energije i snage, građene dinamičnim potezima naglašenog kolorita, ali i crtežima rađenima kombiniranom tehnikom i flomasterom, djelima koja je stvarao na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, što mu je omogućilo plodan prostor za rad i razvijanje talenta.

See also  Humanitarni projekt Zagorske lige protiv raka