Skip to content

GRAFITI SU UMJETNOST, A NE VANDALIZAM

Grafiti Radionice kao ključni element preventivnog programa  Ministarstva unutarnjih poslova: “Zajedno protiv govora mržnje”

Požega, 14. 11. 2023. – Projekt “Grafiti su umjetnost, ne vandalizam”, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i inicijativom “Zajedno protiv govora mržnje”, danas je proveden u Obrtničkoj školi Požega.

U sklopu sveobuhvatnog preventivnog programa “Zajedno protiv Govora Mržnje”, grafiti radionice su se etablirale kao ključni element usmjeren na podizanje svijesti i sučeljavanje s problemom govora mržnje. Ovaj inovativni pristup nije samo umjetnički izraz, već i sredstvo edukacije i poticanja zajedništva, ističući važnost prevencije i konstruktivnog izraza nad destruktivnim tendencijama.

Budući arhitektonski tehničari, soboslikari, kuhari, konobari i hotelsko-turistički komercijalisti udružili su svoje kreativne snage pod vodstvom Matije Vnučeca. Pod njegovim mentorstvom, uspješno su savladali osnovne tehnike crtanja te stekli osnove pravilnog rukovanja bojama i sprejevima. Rezultat njihova rada je grafit s porukom “ZAJEDNO”, koju žele podijeliti sa svojim sugrađanima, istovremeno poštujući svoju okolinu.

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova su učenicima dodatno pojasnili razliku između grafita kao umjetnosti i vandalskog čina.

Proaktivna prevencija: Grafiti radionice pružaju mladima proaktivnu ulogu u borbi protiv govora mržnje. Sudjelovanje u stvaranju umjetnosti omogućava izražavanje stavova i osjećaja na konstruktivan način, čime se smanjuje potreba za destruktivnim izljevima na društvenim mrežama ili drugim javnim prostorima.

Edukacija o raznolikosti i inkluziji: Kroz radionice, polaznici stječu razumijevanje važnosti raznolikosti i inkluzije u društvu. Grafiti postaje sredstvo kojim se slavi različitost, a poruke koje se šalju kroz umjetnički izraz naglašavaju vrijednost suradnje i razumijevanja među ljudima.

Razvoj kreativnih vještina: Sudjelovanjem u radionicama, mladi razvijaju svoje kreativne vještine. Osim crtanja i bojanja, učenici uče o tehnikama, bojama i kompoziciji, čime se potiče razvoj njihovih umjetničkih talenata i samopouzdanja.

Razbijanje stigme oko grafita: Projekt “Grafiti su umjetnost, ne vandalizam” pomaže u razbijanju stigme povezane s grafitima. Promicanjem grafitija kao legitimanog umjetničkog izraza, program doprinosi mijenjanju percepcije javnosti i institucija o ovoj formi izražavanja.

Suradnja s državnim organima: Uključivanjem predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova u radionice, projekt ostvaruje sinergiju između mladih i državnih institucija. Ovo pomaže u uspostavi dijaloga, smanjenju nesporazuma i jačanju povjerenja između mladih generacija i autoriteta.

See also  Ja u demokraciju ne vjerujem

U Požegi je postignut glavni cilj projekta – razjasniti razlike između umjetnosti i vandalizma, istražujući kreativna rješenja koja su se pojavila na javnim površinama diljem svijeta.

Projekt “Grafiti su umjetnost, ne vandalizam” nastavlja svoj put i ostavlja svoj trag bojama u srednjim školama u Sisku, Karlovcu, Krapini i Prelogu. Ovaj projekt provodi se u suradnji s Art Hill d.o.o. i partnerima MUP – Službe prevencije Ravnateljstva policije i  Hrvatske elektroprivrede kao glavnog sponzora.