Skip to content

Samostalna izložba Mladena Žunjića u Sloveniji

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, predstavlja se od desetog studenog 2023., samostalnom izložbom u slovenskom Novom Mestu u reprezentativnim prostorima Kulturnog centra Primož Trubar Šentjernej

Miroslav Pelikan

Za ovu je prigodu slikar odabrao 40  ulja i akrila većih formata100x120cm, nastalih u proteklih nekoliko godina. Riječ je o izboru iz niza ciklusa na kojima je Žunjić nadahnuto radio.

Istaknimo  susretljivost voditeljice Centra gđa. Elizabeta Kušljan Gregič u realizaciji ove izložbe.

Kompleksna izložba je realizirana uz pomoć Uroš Vide i Bojana Janževića te vanjskog suradnika Mladena Britvića.

Za ovu zanimljivu izložbu Žunjić je odabrao posebno karakteristične slike, izrazitih apstraktnih motiva, premreženih silnim energetskim gibanjima, izvedenih žestokim kolorom, energičnim potezima.

Osebujnost Žunjićeva kolora i na ovoj inozemnojj izložbi dolazi do punog izražaja, uz naravno potpuno oslobođenu gestu koja kreira novu stvarnost, novu pojavnost.

Veliki format, jedno od važnih obilježja slikarstva Mladena Žunjića i ovdje je u prvom planu izložbe izabranih djela, iako slikar sve češće radi i na sve većim i izazovnijim formatima platana.

Čudesnost nefigurativnih oblika koji tvore svijet nove prirode u bogatom opusu Mladena Žunjića, od mrlja i kapi, do ploha i ovala, od jurećih pravaca do ponekog čisto figurativnog sklopa, prizvodi trajnu napetost tako očitu, gotovo opipljivu na svakoj slici.

Žunjić stvara scene uznemirenog svijeta, svijeta u promjenama, stvarno nestvarne pojavnosti, svijeta koji se kontinuirano mijenja.

Mladen Žunjić, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, predani  slikar, autor je obilnog, vrlo složenog opusa, niza apstraktnih ciklusa koji se skladno uklapaju u cjelinu djela privlačeći pozornost svojom atraktivnošću.