Skip to content

U Zagrebu otvorena prva samostalna izložba armenske umjetnice Aline Gishyan

Izložba koja spaja hrvatsku glagoljicu i armenski stil

Sonja Švec Španjol

Sinoć je u Galeriji AMZ (Pavla Hatza 6, Zagreb) otvorena prva samostalna izložba armenske likovne umjetnice Aline Gishyan pod nazivom „Nova keramička baština – Spoj glagoljice i armenskog stila“

Armenska umjetnica Alina Gishyan predstavila se selekcijom radova u mediju keramike iz svog bogatog i raznolikog opusa koji sadrži široki raspon dekorativnih i uporabnih predmeta inspiriranih rodnom Armenijom, ali i Hrvatskom. Tako su posjetitelji na izložbi mogli razgledati ranija djela umjetnice, ali i recentne radove koji su nastali u proteklih nekoliko mjeseci i po kojima je izložba, u konačnici, i dobila naziv te koji su večeras po prvi put predstavljeni publici. Na otvorenju je v.d. ravnatelja Ivan Radman-Livaja pozdravio sve prisutne te izrazio veliko zadovoljstvo i ugodnu suradnju s Alinom Gishyan na ovoj izložbi, dok je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila umjetnicu istaknuvši kako Alina Gishyan dolazi iz ugledne armenske obitelji koja je 1972. godine razvila posebnu armensku ornamentalnu tehniku oblikovanja keramike. Alina Gishyan već punih 16 godina njeguje obiteljsku tradiciju usavršavajući se u mediju keramike pri čemu je razvila vlastiti stil jedinstvene funkcionalne keramike prvenstveno vođena mišlju stvaranja održive umjetnosti koja istovremeno posjeduje funkcionalnost i naglašenu umjetničku vrijednost. Švec Španjol je skrenula pozornost na cijelu kolekciju radova s motivom nara koji je kao simbol Armenije stalno prisutan u radu Aline Gishyhan, ali i cijeli niz radova inspiriran Jadranskim morem koji sadrži široku paletu tirkiznih nijansi s akcentima u zlatnoj boji. Naglasak izložbe je svakako na recentnim djelima na kojima je Alina Gishyan ujedinila kulturnu baštinu rodne Armenije s nasljeđem Hrvatske te oblikovala hrvatsku glagoljicu koristeći posebni armenski stil slova u formi ptica. Svi radovi na izložbi svjedoče nevjerojatnom umijeću oblikovanja u mediju keramike koji je Alina Gishyan usvojila i razvila tijekom posljednjih 16 godina, s naglaskom na ljubav i posvećenost koju je utkala u svaki unikatni rad koji je ručno oblikovala. Umjetnica Alina Gishyan zahvalila se svima na dolasku i podršci u njezinom radu. Svečano otvorenje uveličala je izvedba pijanistice i profesorice na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Eve Kirchmayer Bilić koja je izvela nekoliko armenskih skladbi po vlastitom izboru. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanika Republike Armenije.

See also  Izložba Miljenka Bengeza i Miroslava Župančića u Galeriji Kerubin

Izložba ostaje otvorenja do 17. studenog 2023. i može se pogledati od utorka do petka od 12 do 18 sati i subotom od 10 do 13 sati.

BIOGRAFIJA UMJETNICE:

Alina Gishyan je armenska likovna umjetnica koja već šest godina živi i radi u Hrvatskoj. Inspiraciju za svoj umjetnički rad pronalazi u bogatom kulturnom naslijeđu rodne Armenije, ali i kulturnoj i povijesnoj baštini Hrvatske. Alina Gishyan potječe iz ugledne armenske obitelji keramičkih umjetnika; tijekom proteklih šesnaest godina stekla je ogromno iskustvo i razvila vlastiti stil jedinstvene funkcionalne keramike. Njezina umjetnička misija je stvarati održivu umjetnost koja istovremeno posjeduje funkcionalnost i naglašenu umjetničku vrijednost. Često sudjeluje na umjetničkim izložbama i sajmovima u zemlji i inozemstvu. Njezina avangardna keramika stekla je međunarodno priznanje i privukla kupce iz cijelog svijeta – od Sjedinjenih Američkih Država do Japana, od Ujedinjenih Arapskih Emirata do Rusije. Alina Gishyan kontinuirano istražuje nove mogućnosti izričaja te besprijekorno spaja tradicionalnu umjetnost sa suvremenim primjenama umjetne inteligencije kako bi stvorila jedinstvene umjetničke radove temeljene na UI. Godine 2019. Alina Gishyan stekla je titulu Folklornog majstora Republike Armenije za predstavljanje suvremene armenske umjetnosti na svjetskoj pozornici.

Više o radu Aline Gishyan možete saznati na njezinoj web stranici: https://gishyanceramics.com/

Fotografije s otvorenja: Damjan Španjol / PerceiveArt.com