Skip to content

ZVONIMIR-ZVONKO DEKOVIĆ GLAS HRVATSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI

Zvonimir Deković, je istaknuta ličnost među Hrvatima u Crnoj Gori, predstavlja izvanredan primer pojedinca koji se i nakon odlaska u penziju aktivno angažuje u svojoj zajednici

Božidar Proročić

Njegova posvećenost, predanost i borba prema očuvanju hrvatskog identiteta u Crnoj Gori oblikovali su njegov životni put i omogućili mu da ostavi značajan trag. Rođen 21. jula 1952. godine u Kotoru, Deković potiče iz porodice s bogatom istorijom. Njegov otac, Svetin, poticao je iz Rogoznice, opština Šibenik, dok je majka Nika, rođena Stambulić, bila iz Voloske, opština Opatija. Odrastao je i stekao osnovno i srednje obrazovanje u Tivtu i Kotoru, gradeći čvrste temelje za svoju budućnost. Nakon završetka školovanja, Zvonimir Deković radio je u vojno-mornaričko-tehničko-remontnom zavodu “Sava Kovačević” u Tivtu do svog odlaska u penziju. Međutim, penzija nije značila završetak njegove aktivne uloge u društvu. Naprotiv, upravo tada je počeo svoju izuzetno važnu borbu za očuvanje hrvatskog kulturnog i političkog nasljeđa u Crnoj Gori. Jedan od ključnih trenutaka u njegovom životu bilo je formiranje HKD “Napredak” Donja Lastva 1998. godine. To je označilo njegovo prvo aktivno uključivanje u javni život i probleme hrvatske zajednice u Crnoj Gori. No, njegova posvećenost nije stala samo na tome. Deković je osnovao Hrvatsku krovnu zajednicu ”Dux Croatorum”, koja je postala važan okvir za okupljanje Hrvata u Crnoj Gori. Pod njenim okriljem, uspostavljen je i jedini elektronski medij hrvatske zajednice u Crnoj Gori – Radio Dux. Ovaj medij postao je centralni izvor informacija, kulture i vijesti za Hrvate u Crnoj Gori i odigrao je ključnu ulogu u očuvanju njihovog identiteta.

Osim toga, Zvonimir Deković  je jedan od osnivača Hrvatske građanske inicijative, prve političke stranke Hrvata u Crnoj Gori. Aktivno je učestvovao kao član Predsjedništva stranke, što je još jedan dokaz njegove predanosti borbi za prava i interese hrvatske zajednice. Poslednjih dva mandata, Deković je obavljao funkciju predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Ovo vijeće se ističe izuzetno kvalitetnom izdavačkom djelatnošću koja pruža brojne resurse i materijale koji podržavaju i promovišu hrvatsku kulturu, istoriju i jezik u Crnoj Gori. Zvonimir Deković ostavlja dubok i neizbrisiv trag u zajednici Hrvata u Crnoj Gori. Njegova posvećenost, organizacione vještine i ljubav prema vlastitom narodu ali i Crnoj Gori čine ga primjerom za sve one koji se bore za očuvanje i jačanje svog kulturnog i političkog identiteta u okruženju. Njegov život i djelo svjedoče o važnosti pojedinca u oblikovanju sudbine i budućnosti manjebronih naroda u globalnom kontekstu.

Hrvati u Crnoj Gori su manjebrojni narod koji se kroz istoriju suočavao s izazovima očuvanja svoje kulture i identiteta u okruženju koje se često pratile društvene, i političke neprilike.  U toj borbi za očuvanje kulturnog nasljeđa i identiteta, Zvonimir Deković postao je istaknuti intelektualni borac i glas te zajednice. Deković ne predstavlja samo Hrvate, već i simbol suživota, multikulturalizma i raznovrsnosti u Crnoj Gori, stvarajući mostove između različitih zajednica i kultura. Hrvati u Crnoj Gori imaju bogatu kulturnu baštinu, od pmorstva preko tradicionalne muzike do književnosti, i bogatog vjerskog nasljeđa koje se prenosi s generacije na generaciju. No, ta baština se suočava s izazovima modernizacije i globalizacije, to ponekad nailazi na otpor i neprihvatanje u široj društvenoj zajednici. U tom kontekstu, Zvonimir Deković postao je nezaobilazna figura u očuvanju i promociji hrvatske kulture u Crnoj Gori. Kao intelektualac i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Deković je sposoban izraziti suštinske vrijednosti i bogatstvo hrvatske kulture. Kroz svoj rad, saopštenja, javne govore, on ističe važnost jezika, tradicije, običaja i identiteta Hrvata u Crnoj Gori. Njegovi stavovi, puni su dubokog razumijevanja i  predanosti prema hrvatskoj kulturi. Jedan od ključnih aspekata Zvonimira Dekovića kao intelektualca je njegova sposobnost da poveže svoj narod s ostalim zajednicama u Crnoj Gori. On je glas razuma, promoviše suživot i razumijevanje među različitim kulturama. Njegova uloga u promociji multikulturalizma i tolerancije je neprocjenjiva, a njegov javni angažman podsjeća sve građane Crne Gore da je raznovrsnost resurs koji treba cijeniti i štititi.

Deković takođe igra ključnu ulogu u obrazovanju i informisanju o hrvatskoj kulturi i istoriji. Kroz organizaciju kulturnih događaja, predavanja i seminare, on širi svijest o hrvatskoj baštini među mladima i svima zaintresovanima. Njegov podrška prema obrazovanju i kulturi čini ga istinskim borcem sa vizijom znanja i svijesti o kulturnom bogatstvu Hrvata. Kroz vjekove, Bokokotorski zaliv privlačio je brojne kulture i civilizacije. Njegova istorija obiluje uticajima različitih naroda, vladara. Ovi uticaji ostavili su neizbrisiv trag na lokalnu kulturu i arhitekturu, stvarajući bogat i raznolik kulturni mozaik. Hrvati, kao jedna od prisutnih zajednica u ovom području, doprinijeli su kulturnoj različitosti ovog kraja kroz svoje običaje, jezik, i tradiciju. Kada govorimo o Bokokotorskom zalivu kao ”biseru Mediterana” kod Hrvata, ne možemo zanemariti njihovu duboku povezanost s ovim područjem. Ovo je mjesto đe su se generacijama čuvali običaji, pjesme i priče koje su prenošene iz generacije u generaciju. Hrvatski jezik, iako okružen brojnim drugim jezicima, ovdje je zadržao svoj poseban karakter i doprinio bogatstvu jezičkog mozaika zaliva. Hrvatski pisac Antun Gustav Matoš jednom je zapisao: ,,Država je ogledalo svojih građana. Ona postoji zbog njih i za njih, a njen karakter zavisi o karakteru njenih stanovnika.”

U srcu Crne Gore, đe se Mediteran s ljubavlju osjeća zagrljen planinama, đe se različite kulture i tradicije preplavljuju kao spoj raznobojnih riječi u priči o suživotu, tamo đe se budi i traje hrvatski duh, odzvanja ime Zvonimir Deković. On nije samo običan pojedinac; on je simbol, svjetionik i inspiracija za sve one koji vole svoju domovinu, kulturu i tradiciju. Zvonimir Deković je osoba koja nikada nije zaboravila svoje korijene, svoj identitet i svoju odanost hrvatskoj kulturi. On je osoba koja je usvojila najbolje od svog naroda i pretočila ga u svoje djelo i riječi. Hrvatsko nacionalno vijeće, s ponosom se može reći, igra ključnu ulogu u očuvanju i promociji hrvatske kulture i identiteta u Crnoj Gori. Njihova predanost i napor koji ulažu u organizaciju kulturnih događaja, izdavanje vrijednih knjiga i organizacija književnih večeri, okruglih stolova i izložbi neizmjerno doprinose očuvanju hrvatskog nasljeđa. Dom kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi postao je nezaobilazno središte kulturnog života za Hrvate i sve one koji cijene raznolikost kulture u Crnoj Gori. Njihova vrata su širom otvorena za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost i topli doček koji gosti tamo doživljavaju, predstavljaju pravi putokaz svima u Crnoj Gori kako raznolikost i međusobno poštovanje čine društvo bogatijim i ljepšim. Knjige koje Hrvatsko nacionalno vijeće izdaje predstavljaju neprocjenjiv izvor znanja i kulturnog nasljeđa. Njihova literarna i kulturna produkcija obogaćuje književni svijet i omogućava čuvanje i širenje hrvatske baštine među mladim generacijama. Njihove književne večeri i okrugli stolovi postali su platforma za raspravu, dijalog i razmjenu ideja među ljudima različitih pogleda i uvjerenja. Ovdje se kulture spajaju, ljudi se povezuju i dijele svoje priče i iskustva. Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori tako postaje istinskim reprezent kulture i međukulturnog razumijevanja. Njihova predanost, ljubaznost i otvorenost prema svima pokazuju da kroz zajedničke napore možemo sačuvati i obogatiti kulturnu baštinu, čineći Crnu Goru mjestom đe različitosti postaju snaga, a kultura se čuva i slavi.

Zvonimir Deković je prošao kroz težak i trnovit put, pun izazova i prepreka. Međutim, uprkos tim teškoćama, on nikada nije izgubio svoju jasnu viziju, čvrste ideje i vjeru. On je pokazao da se nijedna prepreka ne može suprotstaviti čvrstoj odlučnosti i vjeri u pravdu. Te ideje su pretočene u neke od najljepših stranica savremene istorije Hrvata u Crnoj Gori. Zvonimir Deković duboko razumije potrebu da Crna Gora bude izgrađena kao jaka multietnička i građanska država. On vjeruje da su multikulturalnost i suživot različitih kultura ključni elementi za razvoj države i zajednice. Njegova predanost promociji dijaloga između različitih etničkih grupa i zagovaranje za poštovanje ljudskih prava i jednakosti za sve građane su temelji na kojima počiva savremena Evropa. Zvonimir Deković razumije da svaka društvena zajednica može postići svoj puni potencijal samo ako svi njeni članovi imaju priliku da doprinesu. On se bori za stvaranje inkluzivnog društva u kojem se poštuju i cijene različitosti. On se zalaže za pravdu, jednakost i solidarnost kao temeljne vrijednosti koje treba njegovati u društvu. Patriotska ljubav prema Hrvatskoj i Crnoj Gori je neizmjerna, a hrvatsko srce uvijek snažno kuca za njih. To je veza koja nas podsjeća na snagu pripadnosti i dubokog poštovanja prema našim domovinama. Kroz dobro i zlo, kroz uspone i padove, ta ljubav ostaje nepokolebljiva i snažna čineći nas ponosnim nosiocima bogatog kulturnog nasljeđa naših zemalja koje nas povezuju kroz vjekove. Esej o Zvonimiru Dekoviću završiću riječima hrvatskog velikana književnika Miroslava Krleže koji je zapisao: ”Pravi patriotizam nije u tome da volimo svoju državu zbog toga što je naša, već zbog toga što je bolja, pravednija i sretnija nego što je bila kada smo je zatekli.”

Zvonimir Zvonko Deković (foto Hrvatska Riječ)