Skip to content

Zoran Šimunović izlaže u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Osijeka, akademski slikar Zoran Šimunović, u neposredno protelom razdoblju iznimno uspješni izlagač na nizu samostalnih izložbi u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji uz naravno niz izložaba u Hrvatskoj, 8., studenog ove godine predstavlja se s novim djelima , s izložbom Odrastanje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Miroslav Pelikan

Šimunović je za ovu prigodu idabrao 18 djela iz nove produkcije, riječ je o uljima na platnu velikih formata, od 300 x 300 , 180 x 150 cm do 145 x 145 cm, s karakterističnim slikarevim motivima koji su obilježili njegov rani i najraniji život, stoga izložba i nosi nedvojben naslov Odrastanje.

Psi u trku, biljke, igračke, hrana, medvjedići, cvijeće, loptice, zečevi, geometrijski simboli, izrasli, iznikli iz blagog zelenila,  oživljeni u sjećanju opuštajuće zelenkaste boje.

Niz svakodnevnih detalja, nimalo neobičnih čine fragmente nezaborava, prisjećanja na doživljene dane i događaje, zvukove i riječi, emocije u elegantnoj kompoziciji u usklađenom volumenu.

Šimunović je oživotvorio svoje uspomene stvarajući cjeloviti svijet odrastanja, promjena, situacija na vrlo velikim formatima ulja vješto i iskreno evocirajući prošlost, ostvarujući slikarski opus izrazitog nadahnuća i artističkog izraza iznimnog dosega.

Snažan i rafinirani slikarski izraz i odmjereni, suptilni kolor niza ciklusa velikih formata svrstava Zorana Šimunovića na sam vrh aktualne umjetničke produkcije, ne samo u Hrvatskoj.