Skip to content

KOŠARKA – U Hrvatsku su se vratili zlatni 3×3 kadeti!

U Hrvatsku su se vratili zlatni 3×3 kadeti. Zlato su ponijeli nakon finala Europskog prvenstva na Kreti u kojem su slavili protiv Španjolske s rezultatom 21-19, a na 3×3 U17 Europsko prvenstvo otišli su kao 14. nositelji – to je taj potencijal koji Hrvatska ima, talent koji i u 3×3 košarci sve više dolazi do izražaja.

Boris Markuš

Danas je u Zagrebu u hotelu Aristos organizirana konferencija za medije na kojoj su javnosti detaljnije predstavljeni mladi europski prvaci i njihov stručni stožer.

Konferenciju je čestitkama otvorio glavni tajnik Josip Vranković i dodao: “Savez je tijekom prošle godine angažirao dodatne profesionalce koji se isključivo bave 3×3 natjecanjima. Izuzetno mi je zadovoljstvo konstatirati da je ovo treća medalja ovog ljeta, s Mediteranskih igara vratila su se brončane djevojke i srebrni dečki, a sada završavamo s europskim zlatom. Tijekom ove godine održano je 37 3×3 turnira u Republici Hrvatskoj, a od toga petnaestak pod ingerencijom HKS-a. Prvi put smo potpisali i ugovor koji nosi dva Challengera, a tek ih je 33 u svijetu. To je još jedan korak naprijed, s obzirom na to da smo mi turistička zemlja, i ovo je olimpijski sport s velikim potencijalom. Najavio bih i osnivanje 3×3 udruge koja će biti članica HKS-a, a u ovom trenutku se vrše konzultacije i komunikacija kako bi klubovi i igrači, ali i promotori ovog sporta, mogli lakše aplicirati za sredstva u lokalnim sredinama, ali i dobiti jedan komunikacijski kanal i prostor unutar košarkaške obitelji.”

Koordinator za 3×3 košarku Hrvoje Marin: “Iznimno mi je zadovoljstvo i čast predstaviti zlatne momke i njihov stručni stožer. Zlatna medalja je nastavak rada i kontinuiteta u Savezu, i ovo je, kako je rečeno, već treća medalja ovog ljeta na što smo vrlo ponosni. Ne bih duljio, već bih prepustio riječ treneru Dariju Papku, samo bih im još jednom čestitao na trudu, doprinosu i borbi za hrvatski dres.”

Dario Papak, trener 3×3 U17 reprezentacije: “Ovo mi je bila prva godina da sam dobio priliku biti u funkciji trenera, zahvaljujem na tome i koordinatoru koji me preporučio i Savezu koji je to potvrdio, i odmah smo u prvoj godini došli do ovakvog uspjeha. U ovoj smo godini imali troje mini priprema u kojima smo selekcionirali igrače, a zatim u Mađarskoj odigrali kvalifikacijski turnir i izborili plasman na Europsko. Prije same Krete, također smo imali pripreme od sedam dana i učinili smo sve što smo mogli da najbolji dečki koji su prošli sve cikluse priprema pokažu što sve mogu. Svaka im čast na tome, ja sam kao trener reprezentacije na njih vrlo ponosan. Pokazali su i da manji klubovi u Hrvatskoj zaslužuju pozornost i stvaraju igrače – od njih četvorice dvojica su iz Stoje iz Pule, jedan iz Radnika iz Križevaca i jedan iz Cibone. U ekipi se stvorila kemija koja je super funkcionirala, igrači su odlično primili moje taktičke zamisli, a možda ni sami još nismo svjesni što smo uspjeli napraviti.”

Roko Cetina je osim zlatne medalje, ponio i naslov najkorisnijeg igrača – MVP Europskog prvenstva: “Bilo je to jedno zanimljivo iskustvo, vrlo sam zahvalan trenerima i stručnom stožeru. Pripreme smo dobro odradili, bilo je odlično. Nemam mnogo toga za reći o proglašenju, MVP je samo individualna nagrada kao proizvod finala koji smo odigrali kao ekipa.“

Vito Mlatac, baš kao i Roko, dolazi iz Pule: „Jako sam zahvalan na prilici da predstavljam Hrvatsku na velikom turniru. Zahvaljujem treneru, stručnom stožeru, savezu i svima onima koji su vjerovali u nas da ćemo napraviti neki uspjeh i sretan sam što nam je to uspjelo. Bili smo ekipa uz puno svakodnevnog rada, treninga i ponavljanja. Ponavljanje je majka znanja i mislim da je to bio ključ.“

Niko Bandov kada ne osvaja medalje u 3×3 reprezentaciji, igra u Ciboni: „Ovo je bilo fenomenalno iskustvo za mene i ostale igrače. Bila je tu svega, pa i ozljeda, ali svaki put kad bi stali na teren smo s ponosom nosili hrvatski dres, igrali srcem, borili se do kraja i to je na kraju rezultiralo najboljim uspjehom.“

Za Juraja Brkića čiji je matični klub Radnik, u Križevcima su već organizirali doček iznenađenja: „Rekli su mi da imamo kasni trening, ja sam im povjerovao, a dočekalo me stotinu ljudi u dvorani i ovim putem im na tome zahvaljujem. Odradili smo tri ciklusa kvalitetnih priprema. Treneri su odabrali četvoricu najboljih, stvorila se neka kemija u ekipi i sve smo iznenadili jer smo na prvenstvo došli tek kao četrnaesti nositelji.“

Trener Papak je pojasnio i koliko se pri izboru vodio visinom i snagom igrača: „Mi smo imali protivnike koji su većinom bili viši i snažniji od nas. No, ja sam svjesno u izboru igrača išao na to da budemo brzi i uzeo samo jednog visokog igrača i tri brza vanjska s dobrim šutom jer znamo da šut izvana ili trica, odnosno u 3×3 dvica vrijedi puno više nego u košarci pet na pet. Osim toga, visoki igrači mogu samo tri sekunde igrati leđima košu, a oni defenzivno teško isprate niskog igrača pa njihova prednost ne dođe toliko do izražaja. Naravno, kad imate šutersku momčad onda je važno da imate i dobro vrijeme, da ne puše vjetar jer se natjecanja odvijaju na vanjskom igralištu.”

Nakon predstavljanja pred medijima, zlatni dečki su narezali slavljeničku tortu i podijelili ju sa svima prisutnima te se nakon toga zaputili kućama gdje ih zasigurno čekaju mnogi čestitari, ali i treninzi u matičnim 5×5 klubovima. HKS još jednom upućuje čestitke velikim borcima i ponosu košarkaške Hrvatske!

3×3 U17 reprezentacija Hrvatske
Niko Bandov
Juraj Brkić
Vito Mlatac
Roko Cetina

Stručni stožer
Dario Papak – glavni trener 3×3 U17m
Tomislav Vouk – pomoćni trener 3×3 U17m
Hrvoje Marin – koordinator za 3×3 košarku
Josip Beneta – fizioterapeut