Skip to content

Slobodan Šnajder: ANĐEO NESTAJANJA

Osvrt na knjigu Slobodana Šnajdera, Anđeo nestajanja u nakladi Frakture

Miroslav Pelikan

Nedavno je zagrebačka Fraktura (svakim danom sve utjecajniji izdavač), u finoj, elegantnoj, serioznoj opremi, objavila roman Slobodana Šnajdera, uglednog i cijenjenog hrvatskog pisca, Anđeo nestajanja na gototo 450 stranica, prozu u tri dijela s dodacima.

Pred nama je priča o Anđi Berilo, djevojci sa Žumberka, sluškinji u uglednoj obitelji u iličkoj dvokatnici (kuća takđer pripovijeda svoju priču), partizanski, radnici, golootočanki. Pored nje promiču brojni osebujni likovi, profesor Gavranić, liparski ustaša, dijete Magus, brojne poznate osobe iz donedavne povijesti i naravno Zagreb, sve se odigravajući u turbulentnom dvadesetom stoljeću. Sve te poznate i nepoznate osobe imaju svoje specifične uloge u tim dramatičnim i opasnim vremenima, gdje ljudski život ne vrijedi puno, ne vrijedi ništa, u vremenima izmjena ideja i promišljanja o ciljevima koje valja dostići.

Iako se današnjem čitatelju 450 stranica ove knjige može učiniti preobilnim zadatkom, valja ustrajati i iznova zaroniti u dvadeseto stoljeće.

Brojni likovi iz ove knjige podsjetiti će nas na vremena koja su prošla, na mnoštvo teškoća i nevolja, na krvlju prošaranu prošlost.

Slobodan Šnajder ANĐEO NESTAJANJA
See also  Egipatski muzej, Kairo