Skip to content

Svečano otvorena 48. Samoborska glazbena jesen

Kalendarski početak jeseni u Samoboru se stopio s početkom omiljenog festivala klasične glazbe. Publika je ovacijama i gromoglasnim pljeskom nagradila Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije koji je uz soliste; violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filipa Filipovića, pod vodstvom dirigenta Valentina Egela otvorio 48. Samoborsku glazbenu jesen

Festival će do 1. listopada kroz 14 sjajnih koncerata eminentnih glazbenika publici pružiti vrhunski koncertni doživljaj.

  • Samoborsku glazbenu jesen svečano je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula i ovogodišnji važan jubilej – 20. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, kao i 12. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note.

“To stalno pozivanje, predstavljanje i promoviranje mladih umjetnika daje jedan poseban duh i dah ovom Festivalu i nadam se da će se tako nastaviti i ubuduće. Nije stoga čudo da i večeras na otvorenju uz drage, sjajne glazbenike iz Simfonijskog orkestra HRT-a, imamo i Katarinu Kutnar, Filipa Filipovića i maestra Valentina Egela, mlade glazbenike koji su već napravili vrhunske hrvatske i međunarodne karijere”, istaknula je ministrica.

U ime domaćina, okupljene je pozdravila gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

“Želim da se sretnemo još puno puta, da Samoborska glazbena jesen živi u našem gradu još dugi niz godina. Ovim Festivalom stvarno smo na mjestu gdje trebamo biti, prepoznati kao grad kulture i umjetnosti”, rekla je gradonačelnica Škrobot, zahvalivši organizatorima, posebno umjetničkom ravnatelju Srećku Bradiću i izvršnoj producentici Renati Glojnarić.

Pogledajte programe 48. SGJ !

Pred punom dvoranom Kina Samobor i uz izravni prijenos na HTV-u 3, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Valentina Egela, glazbenog voditelja i šefa dirigenta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te Riječkog simfonijskog orkestra, uz soliste violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filip Filipovića, kojima se na popisu brojnih uspjeha nalazi i Nagrada Ferdo Livadić, izveli su uvertire i arije iz glasovitih opera Glinke, Čajkovskog, Verdija, Puccinija, Donizettija i Bizeta, te koncert za violinu i orkestar  u a-molu, op. 82 Aleksandra Glazunova.

Program 48. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u nedjelju 24. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije od 20.00 sati. Dva Krešimira; bas-bariton međunarodnog ugleda Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević izvest će koncert u povodu 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse i Sergeja Rahmanjinova s njihovim popijevkama, romancama i klavirskim skladbama.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr .

Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.