Skip to content

Likovi, svjedoci vremena u opusu Vlade Tuđe

Zanimljiva je česta pojavnost brojnih stvarno nestvarnih likova u impresivnom opusu ulja na velikim formatima platna i kartona, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara i skulptora Vlade Tuđe

Miroslav Pelikan

Ponegdje je to tek nekoliko zakrivljenih linija koje tvore lice s upitnim pogledom, drugi put lik izranja iz volumena bogatog bojom, ima i sretnih i nesretnih likova, zamišljenih i tužnih, radosnih, očiju punih optimizma.

Svi su oni jedinstveni svjedoci vremena, vremena u kojem su nastajali i bili odraz okoline, autorskih promišljanja i želja, izvedeni u različitim varijacijama, ali svako je osebujno, posebno,posve samosvojno.

Mnošto likova koje je izmislio i oživio u likovnom djelu autor Vlado Tuđa, poput mozaičkih kamenčića simboliziraju sjećanje na proživljeno i doživljeno, na vrijeme koje je prošlo i više se nikada neće ponoviti jer vrijeme kontinuirano prolazi, nepovratno odlazi kao sitni pijesak u pješčanom satu.

Galerija izazovnih i uzbudljivih, misterioznih i osebujnih lica defilira na slikama Vlade Tuđe, svako pričajući svoju pripadajuću priču,i o prošlosti, i o sadašnjosti, ali i o budućnosti, koju svi nestrpljivo čekamo.

Opus Vlade Tuđe izvoran je zapis o vremenu, o proteklim desetinama godina koje se skladno vežu jedna za drugu, podsjećajući nas na prolaznost.

Sjajno obrađena motivika lica, znanih i neznanih, slikara Vlade Tuđe.  

    

See also  Titivillus - najava izložbe Vlatka Vinceka, 10. rujna