Skip to content

KVARTET FRANOLIĆ MUREŠKIČ GABRIĆ JOVANOVIĆ: Od Balkana do Indije

Koncert u Studiju Kopriva, 27. rujna u 20 sati, Ilica 196, Zagreb

Dražen Franolić, oud

Nino Mureškič, udaraljke

Emil Gabrić, viola

Marko Jovanović, usna harmonika

Kvartet izvodi autorske kompozicije spajajući orijentalne, ethno utjecaje, jazz i improvizaciju. Arapska lutnja, usna harmonika, viola i udaraljke svojim će vas zvucima odvesti na egzotično putovanje – od Balkana pa sve do Indije.

Glazbenici Dražen Franolić i Marko Jovanović ranije su surađivali na albumima PUT(2016)i FAZA(2019). S Ninom Mureškičem Dražen Franolić snimio je albume JARi PAPILLON, a s Emilom Gabrićem TRIPTYCH i THE OTHER SIDE. Trio Franolić Mureškič Gabrić nedavno je izdao album BLACK CAT.

Biografije glazbenika:

Dražen Franolić – oud (arapska lutnja)

Stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Najviše ga zanima glazba koja nastaje u trenutku kakvu stvara s Emilom Gabrićem na violi. Zajednički joj se potpuno prepuštaju, improviziraju i uz dosadašnja glazbena iskustva stvaraju nešto novo. Za Nota Bene Music izdali su albume Triptych i The Other Side, a još su dva u pripremi. Za istu je kuću nedavno sa slovenskim udaraljkašem Ninom Mureškičem izdao albume Papillon i Jar. S trijom Franolić Mureškič Gabrić izdao je album Black Cat. S trijom Franolić Ćulap Jovanović ranije je u Geenger Recordsu izdao albume  Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama za istu je kuću snimio albume Bujrum (2013.) i Česmu (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C.  S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za Jugoton je snimio  albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind Dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za Porin. S Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom 1999. osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje Alojzije Seder.

See also  Najbolji hrvatski tamburaši slave 25 godina profesionalnog djelovanja

Nino Mureškič je udaraljkaš iz Maribora, u tridesetak godina sviranja snimio je brojne albume s različitim umjetnicima širom svijeta. Počeo je s učenjem afričke poliritmije kod majstora Mamady Keite iz Gvineje i kasnije nastavio studij kod majstora Glen Veleza u New Yorku za frame drum, riq, kanjiru i bendir. U Indiji je 2005. nastavio studij indijske ritmičke teorije kod PT. Suresh Talwalkarja (Mumbay). Snimio je i prvi slovenski frame drum album Manas.

Emil Gabrić, violina i viola 

Odrastao u Subotici gdje je po cijele dane pjevao i tjerao baku i prabaku da mu glume prateći bend. Predškolsko razdoblje obilježava mu podstanarski život kod poznate glazbene obitelji Toplak gdje mu dopuštaju da svira po klaviru. Upisuje glazbenu školu i donosi odluku koja će mu obilježiti život – svirat će violinu. Razlozi su bili prozaični: harmonika mu je bila preteška, flauta preskupa, a violina se mogla posuditi u školi. Uz klasično glazbeno obrazovanje Emilov glazbeni put obilježavaju i susreti s romskom, srpskom i mađarskom glazbom. Do srednje škole osvojio je brojne nagrade na natjecanjima te ostvario niz uspješnih koncerata solo i uz orkestar. Pripremao se za odlazak na studij u inozemstvo, ali je rat sve prekinuo. Upisao je novosadsku glazbenu akademiju sa 16 godina, a već sa 17  studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. član je Paganini banda, a paralelno  i Lada. Snimio je oko tristotinjak skladbi za razne izvođače, filmove, kazališne predstave i televizijske serije. Uvijek je htio svirati violu pa je 2013. upisao i studij viole.  Od 2017. član je The Kazetofona s kojima očekuje skorašnji izlazak prvog albuma, a od 2020. trija Franolić, Ćulap, Gabrić. Odnedavno svira u triju Franolić Mureškič Gabrić, s kojim je izdao album Black Cat. S Draženom Franolićem stvara glazbu trenutka – potpuno prepuštanje glazbi (improvizacija) u kojem koristi svo svoje glazbeno obrazovanje i iskustvo. Za Nota Bene Music izdali su albume Triptych i The Other Side, a još su dva u pripremi. Dobitnik  je nagrade Status 2020. Predaje violinu u Glazbenoj školi Jastrebarsko.

See also  KLAPA PUNTAMIKA - MORE SRCE

Marko Jovanović je glazbenik iz Berlina, svira usnu harmoniku. Sa sastavom Lars Vegas & The Love Gloves svirao je blues i s američkim gitaristom Ryanom Donohueom oformio band Little Sam Lud s kojim je 2011., na poziv saharske pjevačice Mariam Hassan, svirao po Zapadnoj Sahari i Španjolskoj. S gitaristom Brankom Galoićem svira kombinaciju tradicionalne balkanske glazbe i bluesa. S trijom Franolić Ćulap Jovanović snimio je dva albuma za Geenger Records – Put (2016)i Faza (2019). Osnovao je Harmonica School Berlin.

Kvartet Franolić Mureškič Gabrić Jovanović