Skip to content

Impresivna galerija pokreta Duška Šibla

Šiblovo izazovno i zanimljivo slikarstvo temelji se na jakim potezima, pastoznim nanosima boje, razigranosti motiva, u izvrsno koncipiranoj galeriji nepoznatih likova…

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, autor  impresivne galerije likova koji se kreću, skaču, grče, propinju, ali nikada ne padaju u ritmu glazbe ili svoga srca, uronjeni u kolorističke munje i oluje, kontinuirano nadopunjuje svijet figura u pokretu s novim tek naznačenim tijelima karakterističnih, nezaustavljivih gesti, nevjerojatne energije i želje.

U središtu pozornosti slikara jest pokret, svi oni fini detalji, mišića i stava, čvrstine i odlučnosti, u kretanju, u plesu, u oceanima boja, koje poput morskih struja plovi slikom, neprekidno, zauvijek.

Šiblovo izazovno i zanimljivo slikarstvo temelji se na jakim potezima, pastoznim nanosima boje, razigranosti motiva, u izvrsno koncipiranoj galeriji nepoznatih likova, skrivenih lica, čije se prepoznavanje zasniva na specifičnosti pokreta, ponekad i prijetećeg, nimalo milosrdno, bez uzmaka i oprosta.

Naravno, pokret čini nemjerljiva energija koja se redovito prelijeva izvan okvira platna, šireći se slobodno u prostor.

Možda možemo reći kako su Šiblove slike i ciklusi posvećeni oslobađanju, slobodi pokreta, nelimitiranim gestama.

U svakom slučaju slikarstvo Duška Šibla magične je privlačnosti, prepuno optimizma i htijenja, volje, i nadasve vartrenog kolora.