Skip to content

Novomilenijski ciklus Petera Weisza u Zagrebu

Peter Weisz izlaže u Zagrebu

Sviđa mi se da sam prepoznatljiv i da se ne uklapam u uobičajene standarde

Miroslav Pelikan

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik europskog ugleda, akademski slikar Peter Weisz predstavlja se s novom samostalnom izložbom u Zagrebu, nakon niza inozemnih izlaganja.
Izložba “Novomilenijski ciklus Peterea Weisza”, otvara se u ponedjeljak, 11. rujna, u Klubu Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16, u Zagrebu.
Weisz se predstavlja odabranim djelima nefigurativne motivike raznovrsnih oblika, mrlja, ploha, točkica, linija i izrazitog razigranog kolora nanesenog snažnom i impulzivnom gestom.

Gospdine Weisz, izlažete samostalno u Zagrebu, u Klubu Židovske općine. Što posjetitelji mogu vidjeti? Naslov izložbe govori “Novomilenijskom ciklusu Petera Weisza”

-Izložbi je pomogao Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu. međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo… s obzirom da je rujan u svijetu proglašen međunarodnim danom židovske kulture…, a ja jesam član Udruge likovnih umjetnika Izraela. Naziv  izložbe Novo-milenijski ciklus Petera Weisza s odličnom recenzijom gđe Branke Hlevnjak (nalazi se i u katalogu izložbe) – najviše govori o novonastalim djelima… od ekspresivne figuracije do ekspresionističke apstrakcije.

Vaše slikarstvo je doista osebujno.

-To je opća ocjena većine likovnih kritičara, a meni se sviđa da sam prepoznatljiv i da se ne uklapam u nikakve uobičajene standarde. Valjda je to zbog toga što kada radim, radim iskreno, kako se tog momenta zaista i osjećam.

Izraziti kolor je Vaš zaštitni znak.

-U zadnje vrijeme da… uz kompoziciju boja pojačava i ekspresiju

Radite u ulju najviše.

-Da, pretežito radim u ulju, kojeg često miješam na slici i sa detaljima akrilika.

Koliko je teško danas biti samosvojan, originalan slikar?

-Danas je generalno teško biti umjetnik – ali vjerujem da je to tako i u mnogim drugim profesijama… prema tome ne žalim se.

Slikate više desetljeća, niste se umorili od slikarstva?

-I inače u svom slikarstvu sam kampanjac. Ima perioda kada radim puno…, a onda ima i dugih pauza. To je stoga što zbog iskrenosti  radim samo onda kada imam stvarnu potrebu za tim. to je ujedno samovrsna osobna terapija… i stoga mi nije nikada teško kada slikam.

Na čemu trenutno radite?

-Trenutno se odmaram-jer unazad godinu i manje dana bile su mi izložbe u muzeju Varaždin, na Peristilu u Splitu, u srpnju skupna izložba u Parizu… i sada je ova zagrebačka. Naravno imam planova i za još neke u skorije vijeme… ali neka to za sada ostane tajna – dok se planovi ne potvrde.

Planovi, izložbe, monografije…?

-Planova uvijek imam… i rado se odazivam na sve pozive… bez obzira na veličinu grada ili ustanove koja me pozove. Prvenstveno to mi pruža mogućnost komunikacije s novim ljudima i sredinama,  a to pak inspirira nove slikrske uradke.