Skip to content

Ciklus Slike u slici Lukše Peke

Ciklus Slika u slici Lukše Peke osebujna je posveta umjetnika legendarnoj Arkadiji ali i mediteranskom prostoru koji ga okružuju na jugu Hrvatske

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Lukša Peko, autor respektabilnog opusa, niza ciklusa u ulju, grafika, umjetnik iznimno cijenjen i od kritike i od javnosti, čest izlagač na mnogim samostalnim izložbama i danas u svojim zrelim godinama, kada se mnogi odmaraju ili su se posve uljaljili od slikanja, marljivo pretražuje vlastitu slikarsku ostavštinu u dubrovačkom atelijeru, zagledajući se u svaku sliku i tražeći u njoj opravdanje za postojanje ili preslikavanje, u vječnom kretanju prema jedinstvenoj najboljoj slici.

Prije stanovitog vremena Peko se suočio s petnaestak slika formata 56 x 50 cm, u ulju, koje je pronašao u pomalo zaboravljenom dijelu atelijera. Nije bio zadovoljan.

Uništiti, baciti ili preslikati?

Slikar je očistio slike od nanosa boje i jednostavno ih preslikao s nizom svojim karakterističnih, uzburkanih kolorističkih motiva krajobraza, obrubljene, tamninom i kreirao izazovni i potentni ciklus ulja u novome ciklusu slike u slici.

Tamnu površinu možemo doživjeti i kao more ili kao uzvisinu, kao prostor umiren i vječan, prostor beskraja koji zaokružuje život krajobraza, žegu, sunce, uspravno nesavitljivo drveće, topli zrak, mir, tišinu, nježni zvuk zvona s drevnog zvonika, čudesna raznolika priroda, brda okružena zelenilom, na plamtećoj zemlji.

Ciklus slika u slici Lukše Peke osebujna je posveta umjetnika legendarnoj Arkadiji ali i mediteranskom prostoru koji ga okružuju na jugu Hrvatske.

I ovom ciklusu Peko se potvrđuje kao slikar koji osobito preferira vrelinu kolora, tako vidljivu u njegovom djelu, stvarajući seriozni i uzbuđujući ciklus ulja s motivima krajobraza u nesvakidašnjoj kombinaciji, slike i tamnine.

Optimized by Optimole