Skip to content

Multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ u Zemuniku

POSLIJE SALAMANCE BILOSNIĆEVA SPOMENICA U ZEMUNIKU

Iz razloga jednomjesečnog putovanja Tomislava Marijana Bilosnića u Italiju, Francusku i Španjolsku tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“, koja se održava u Zemuniku po 14. puta za redom, ove je godine održana u nešto izmijenjenom obliku. Kulturna događanja „Odisej pod murvom“, koja je utemeljio i vodi književnik, slikar i fotograf  Tomislav Marijan Bilosnić, održana su od utorka, 16. kolovoza 2023. godine, blagdana Velike gospe, inače rođendana autorove majke, do utorka, 22. kolovoza 2023. godine, blagdana župe Kraljice Mira i Dana općine Zemunik.

Prva večer ove manifestacije bila je posvećena predstavljanju Bilosnićeve „Spomenice 2022.“, svojevrsnog biografsko-bibliografskog zbornika o svemu onome što je vezano za Bilosnićevu prošlogodišnju proslavu njegova životnog i umjetničkog jubileja.

„Spomenica 2022.“ obima 256 stranica, podijeljena je na šesnaest poglavlja: Uvodnik naslovljen „Godina mira, ljubavi, vjere, puta i radosti“, Biografiju i Bibliografiju, Posvete, Nagrade i Zahvalnice, Knjige, odnosno nova Bilosnićeva izdanja (kojih je u protekloj godini bilo ravno koliko i mjeseci – 12), Antologije i zbornike u kojima se iste godine našao autor, Izložbe, Obilježavanje životnog i umjetničkog jubileja, Poeziju, Razgovore, Eseje i prikaze, Putopise, te ostale aktivnosti i događanja vezana za rad i djelo TMB-ea, Bibliografiju 2023. godine, kao i zasebni foto album.

Za spomenuti je kako „Spomenica 2022. donosi i pismo pape Franje upućeno Bilosniću u Zemunik, a u povodu izlaska njegove knjige „Molitva svetom Franji“ tiskane na 27 jezika i pet pisama svijeta.

„Spomenica 2022.“ prethodno je predstavljena na svečanoj večeri u Colegiu Fonseca de la Universidad, u Salamanci, u Španjolskoj, čemu su nazočili akademik Alfredo Pérez Alencart, peruansko-španjolski pjesnik, i sveučilišni profesor, slikar Miguel Eleas.

„Spomenicu 2022.“ Tomislava Marijana Bilosnića u Zemuniku predstavio je Dejan Golem, urednik „Spomenice „ koja je tiskana u izdanju Udruge 3000 godina Za dar.

„Priča o gradovima i mjestima na putu Camino de Santiago“, multimedijalna manifestacija popraćena novim stihovima, slikama i fotografijama Tomislava Marijana Bilosnića nastalim na njegovom ovogodišnjem hodočašću Camino de Santiago, održana je u četvrtak 17. kolovoza 2023. godine. Mogle se tako čuti pjesme i priče, kao i vidjeti fotografije i slikarske skice gradova i mjesta u kojima je Bilosnić boravio na putu Camina, o Leonu, Villadangosu del Páramo, Santibañezu, Astorgi, Foncebadonu, Molinaseci, Ponferadi, Cacabelosu, Villi Franca, Trabadelu, O Cebreriu, Liñaresu, Triacastelu, Samostanu Samos, Sarriji, Portomarinu, Ventas de Naronu, Melidi, Arzúi, Pedrouzu i Santiagu, i drugim usputnim mjestima.

U ponedjeljak, 21. kolovoza 2023. godine, u sklopu manifestacije „Odisej pod murvom“ održana je pjesnička večer i predstavljanje najnovije zbirke pjesama Tomislava Marijana Bilosnića „Četrdeset ljubavnih i jedna nenapisana“. Zbirku je predstavio dr. Franjo Pajrić iz Koljnofa, u Mađarskoj, utemeljitelj međunarodne manifestacije Književni susreti u Koljnofu. Rečeno je kako su bogata slikovitost i končetozna metaforičnost bitne odrednice pjesništva Tomislava Marijana Bilosnića, pa su tako dominantne i u ovoj zbirci. „Od prve do posljednje pjesme pjesnik ispisuje radost posvećenja života ljubavi kao poeziji. Stoga jedna pjesma ostaje nenapisana, zauvijek“.

Tijekom manifestacije „Odisej pod murvom 2023.“ upriličena je i mala retrospektiva Bilosnićeva slikarstva, njegovih crteža, monotipija, pastela, gvaševa, kolaža i ulja.