Skip to content

Carsten Jensen: Mi, utopljenici / osvrt na roman

Carsten Jensen Mi, utopljenici

Roman se odvija od stijena Newfounlanda do plaža Samoe, od Tasmanije do sjeverne Rusije, kroz generacije, sukobe i sudbine

Miroslav Pelikan

Već dugo nisam imao u rukama tako obimno izdanja, roman na gotovo 800 stranica, riječ o prozi danskog pisca Carstena Jensena Mi, utopljenici, u izdanje Frakture, u prijevodu s danskog Sandre Ljubas, u sjajnoj, elegantnoj opremi s vrpcom za oznaku (danas doista rijetkom pojavom u knjižarstvu)

Prvo sam pomislio, može li danas  ipak zainteresirani čitatelj, okružen svemirom raznovrsnih informacija i sadržaja, neusporedive kratkoće i brzine izricanja i konzumacije, izdržati okršaj s knjigom, čitajući je i izaći neozlijeđen iz toga susreta?

Roman se odvija od stijena Newfounlanda do plaža Samoe, od Tasmanije do sjeverne Rusije, kroz generacije, sukobe i sudbine.

Životi i drame, putevi srca i pustolovina odvijaju se na morskim, nepreglednim prostranstvima, u sukobima, neprestano u borbi s vjetrovima i valovima.

Zapisi o generacija koje se rađaju, žive i umiru na moru, u svom prirodnom elementu, za brod i čovjeka, za plovidbu i malo sreće.

Zaplovite u skoro 800 stranica svijeta mora i ljudi, otplovite s njima, hrabro i bez ustezanja čitajući i otkrivajući jer ploviti se mora.

mi utopljenici - carsten jensen