Skip to content

Predstavljanje kultnih knjiga Miljenka Smoje na Splitskom ljetu

U povodu 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje V.B.Z ponovo objavljuje njegove kultne klasike „Kronika o našem Malom mistu“ i „Kronika o Velom mistu“ (dil prvi i dil drugi)

Knjige koje su postale svojevrstan simbol Dalmacije i dalmatinskog duha i mentaliteta dostupne su u jedinstvenoj kutiji. Naslovnice svih knjiga, kao i kutiju, ilustrirala je izvanredna Tisja Kljaković Braić koja je svojim ilustracijama na maestralan način oživila Smojine neponovljive likove.

Miljenko Smoje ostavio je neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Splita i šire. Njegovo bogato stvaralaštvo obuhvaća brojne knjige, serije i dramske tekstove koji su duboko ukorijenjeni u splitsku baštinu i svakodnevicu. Splitsko ljeto, međunarodna glazbeno-scenska manifestacija koja obuhvaća dramski, operni, baletni i koncertni program a uz Dubrovačke ljetne igre, najveći je i najstariji nacionalni kazališni festival, pružilo je platformu za proslavu i predstavljanje rada Miljenka Smoje, te će promocija njegovih kultnih knjiga biti jedan od programa kojima završava ovaj značajni kulturni festival.

Pozivamo vas da nam se pridružite na predstavljanju ovih kultnih knjiga Miljenka Smoje, Malo i Velo misto, na Šperunu u Splitu, posljednjeg dana Splitskog ljeta, u ponedjeljak, 14. kolovoza u 19:30 sati. Feđa Klarić, Tisja Kljaković Braić, Ivica Ivanišević i Josip Antić govorit će o bogatstvu Smojinih priča i približiti nam književno stvaralaštvo koje nadahnjuje generacije. 

Miljenko Smoje (1923. – 1995.)
Fotografija: Feđa Klarić
Rodio se, radio i umro u Splitu. Iza njega su ostale tisuće stranica koje prate i vole Dalmaciju iz dana u dan, epohe u epohu. Kronike malog i velog mista književni su vrh te njegove predanosti, knjige koje su u kolektivnoj memoriji postale znamen Dalmacije. Za sebe je govorio da uvijek piše protiv „smrada sile“. Objavio: Kronika o našem Malom mistu (1971.), Hajdučka legenda (1971.), Dalmatinska pisma (1976.), Dnevnik jednog penzionera (1981.), Libar Miljenka Smoje (1981.), Pasje novelete (1995.), Kronika o Velom mistu (1997.).
Optimized by Optimole