Skip to content

Volonteri u Beču pomažu s obavljanjem administrativnih poslova

Grad Beč nudi brojne socijalne usluge i potpore s kojima neki građani nisu upoznati ili pak ne znaju kojoj se ustanovi ili organizaciji točno trebaju obratiti za određeno pitanje

Matea Čuljak

Osim toga sve veća individualizacija vodi do manjka društvenih kontakata i nedovoljne uključenosti pojedinih građana u društvo. U tim slučajevima u pomoć stiže bečka udruga „Stadtmenschen” („Ljudi grada”) koja građanima kojima je potrebna pomoć nudi pregled socijalnih usluga Beča.

Kada stanovnici austrijske metropole budu preopterećeni svakodnevnim obvezama i obavljanjem administrativnih poslova u javnim službama, mogu se obratiti volonterima udruge koji im pomažu s obavljanjem takvih poslova, a također nude savjetovanja. Udruga pruža podršku i pri ispunjavanju obrazaca i zahtjeva za različite vrste potpora kao što su naknada za stanovanje ili zajamčena minimalna naknada, a po potrebi mogu poslužiti kao pratnja građanima na dogovorenim terminima u gradskim službama, banci ili kod liječnika. Osim toga mogu im se obratiti i usamljene osobe koje volonteri zatim upoznaju s različitim mogućnostima kako u Beču steći kontakte i uključiti se u društvo.

Udruga je osnovana 2016. godine i godišnje pruža podršku oko 600 građana, a jedan je od njezinih ciljeva poticati solidarnost u društvu. Uključeno je oko 80 volontera.

See also  Izložba najboljih svjetskih novinskih fotografija u bečkoj galeriji WestLicht