Skip to content

Ilok: NEUSTRAŠIVE ŽENE – 100 žena koje su promijenile Hrvatsku / FOTO

Izložba Neustrašive žene otvorena u Muzeju grada Iloka u sklopu projekta Zaželi – program zapošljavanja žena

Sonja Švec Španjol

U drugoj godini putovanja, grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” posjetila je Ilok i to u sklopu jednog posebnog projekta! 

U petak 11. kolovoza 2023. u 18 sati u prostoru predivnog Muzeja grada Iloka smještenog u obnovljenom Dvorcu Odescalchi svečano je otvorena grupna putujuća izložba ilustracija  „Neustrašive žene“. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol u suradnji s v.d. ravnateljicom Muzeja grada Iloka Marijanom Jukić. Organizator izložbe je Grad Ilok, a izložba je organizirana u sklopu projekta Zaželi-faza 3 Grad Ilok financiranog od strane EU iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 196.321,15 eura. Projekt „Zaželi 3“ obuhvaća Grad Ilok s pripadajućim mjestima Šarengrad, Bapska i Mohovo te zapošljava 42 osobe od kojih 40 žena, radnica za pružanje potpore i podrške osobama starije životne dobi u nepovoljnom položaju te uključuje 200 (inicijalno 160) korisnika. Projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da kao sudionice ovih aktivnosti uključuje žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje su skrbile o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice. 

Upravo u Iloku spojena su dva projekta – EU projekt „Zaželi 3“ koji je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice te projekt putujuće grupne izložbe „Neustrašive žene“ koji upoznaje širu javnost sa značajnim ženama iz hrvatske povijesti i sadašnjosti istovremeno promovirajući i predstavljajući 23 suvremene hrvatske ilustratorice. 

Na svečanom otvorenju javnosti se obratila v.d. ravnateljica Muzeja grada Iloka Marijana Jukić i upoznala ih s projektom „Zaželi – faza 3 Grad Ilok“, dok je kustosica i organizatorica izložbe „Neustrašive žene“ Sonja Švec Španjol predstavila izložbu i njezin edukativni karakter. Otvorenju je nazočila i gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir koja je izrazila zadovoljstvo uspješnom realizacijom EU projekta Zaželi 3 i gostovanjem izložbe „Neustrašive žene“ u Iloku. Velik broj posjetiteljica na svečanom otvorenju izložbe činile su upravo sudionice projekta „Zaželi 3“ koje su s velikim zanimanjem razgledale izložbu i prolistale prateći katalog izložbe.

Na izložbi posjetiteljice i posjetitelji su mogli razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko. Izložba u Muzeju grada Iloka ostaje otvorena do 28. kolovoza 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje.

Autor fotografija: Damjan Španjol – PerceiveArt

Optimized by Optimole