Skip to content

Maestralni opus slikara Vlade Tuđe

Tuđino je slikarstvo pohvala životu

Miroslav Pelikan

Slikar Vlado Tuđa, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je impresivnog opusa ulja i akrila na platnu i kartonu, velikih formata s nizom specifičnih motiva, koji variraju od bliskosti s figurativnim do posvemašnje duboke apstrakcije, autor također osebujnog skulptorskog opusa, aktivan je preko šezdeset godina u likovnoj produkciji, neprekidno predano istražujući svekoliko mogućnosti kako motiva tako i kolora.

Motivika Vlade Tuđe je posebna priča, često portretira nepoznata lica, najčešće misteriozne žene, izrazitih očiju, upitnog pogleda, u razgovoru, u druženju. Jednako tako zna zaroniti u čudesni vrt prirode i donijeti na svojim slikama oživotvorene skrivene kutke raslinja i bogatstva plodova, od zanimljivih oblika stabala do zelenila proplanaka.

Istodobno na njegovim se slikama mogu opaziti nesvakodnevne prirodne pojave raznolikih životnih oblika, sjedinjene u jedinstvenom krajobrazu.

Cijeli je opus izveden žestokim bojama, odlučnim nanosima pojedinih boja i njihovim vrlo vidljivim tragovima. Tuđine slike sjaje, blistaju od siline kolora i moći vitaliteta.

Slikar Vlado Tuđa slika lako i s neviđenim užitkom jer za njega je slikarstvo život, razlog postojanja.

On kao osoba uživa u svakom trenutku svoga života, bilježeći ljepotu u različitim detaljima i u mnogim trenutcima.

Njegovo je slikarstvo pohvala životu.

Bilo bi više nego logično u skoroj budućnosti organizirati u adekvatnom i respektabilnom izložbenom prostoru retrospektivu Vlade Tuđe, autora iznimno vrijednog i nadahnutog.