Skip to content

Otvorenje 25. PagArtFestivala

25. PagArtFestival započeo je 1. kolovoza tradicionalnim recitalom Lovre Pogorelića. Pijanist svjetskoga glasa i ugleda, porijeklom iz Paga, još jednom je zadivio pašku publiku

Lucija Paunović

Prisjetimo se, posljednjih godina među ostalim svirao je Lisztove Trancendentalne etide, Bachovu Chaconnu i Sonatu Slavenskog, tri posljednje Beethovenove sonate i Večer Skrjabina, a novim programom – Diabelli varijacije, potvrdio je ne samo svoje neupitno tehničko majstorstvo i uopće superiorno vladanje složenim problematikama pijanizma, koje Beethoven izlaže u varijacijama, nego i svu poetiku i uzvišenost ideja koje predstavljaju, kako je sam Diabelli zapisao povodom prvog izdanja Varijacija: “djelo kakvo samo Beethoven, najveći živući predstavnik prave umjetnost i, samo on i nitko drugi, može stvoriti“.

Program je obogatio i izvedbom skladbe Salto vitale Srećka Bradića.

Kao i prethodnih godina, crkva sv. Frane u Pagu bila je prepuna, pristigli su slušatelji Lovre Pogorelića iz Zadra, Zagreba i slovenskih gradova, dobar broj interesenata pratio je izvedbu izvana te je početak 25. festivala ostvaren puno i svečano.

U nastavku programa očekuje se predstava „Delirij u dvoje“ 3. kolovoza u Starom Gradu Pagu, u postavi i izedbi Ane Pogorelić i Luke Šatare.