Skip to content

Ciklus krajobraza na malim formatima Bojana Doleneca

Ključni element ovoga ciklusa jest prisustvo tihog sklada, fina, otmjena, dostojanstvena tišina, osjećaj ugodnosti, opuštenost

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Bojan Dolenec strastveno se već duže vremena druži s motivima krajobraza, kako primorskih tako i kontinentalnih.

Privučen detaljima uzvisine, vode, drva, s obalom koja se teško suprotstavlja moru, mirujućim oblacima svjedocima suživota kopna i mora, Dolenec kreira kompocije krajobraza na malim formatima platna, 24 x 18 i 20 x 20 cm, u ulju i akrilu, oživljujući snažno fragmente sjećanja na snove, na doživljaje, na izmaštane trenutke, na prošlost.

U ciklusu malih formata nema osobito izražene dinamike, nema nemira i silnih energetskih naboja koji pršte nasve strane, svjesnih vlastite snage i moći, prevladava  spokoj, sve nekako miruje, kao da je cijeli volumen u iščekivanju, potpunog mirovanja iz posvemašnje promjene koja ću navući crne, tamne gradonosne oblake koji će navući nevolju njihovom moru i zemlji.

Ključni element ovoga ciklusa jest prisustvo tihog sklada, fina, otmjena, dostojanstvena tišina, osjećaj ugodnosti, opuštenost, toplina koju osjećamo na licu i rukama, šum spo dolazećih valova, kliktaji galebova koji se strmoglavo obrušavaju, šuštanje lišća.

Trenutci koje pamtimo, kratkorajni ali žestoki, žive u svima nama. Ponekad im se vraćamo, prisjetimo i sami se osmjehnemo sebi, pomalo sjetno.

See also  Otvorena veličajna monografska izložba Đure Sedera u Splitu