Skip to content

Izložba – Josip Pope: Kvarnerski motivi

U svom izričaju, Pope se kreće od realizma do ekspresije, od vjernog prikaza brodova do čiste energije vala

Jelena Dunato

Izložba obuhvaća trideset i pet akrila na platnu nastalih u razdoblju od 2018. do 2023. godine. Ona gledateljima predstavlja raznolik opus radoznalog, nemirnog umjetnika koji uvijek nastoji istražiti nove teme i pomaknuti granice svog likovnog jezika. Okružen morem, ovaj otočanin presađen iz slavonske ravnice, bira teme koje ga neposredno okružuju. Stoga među njegovim djelima nalazimo vedute Cresa i okolnih mjesta, kvarnerske marine, brodove i drvene brodice, kupače na plaži.

U svom izričaju, Pope se kreće od realizma do ekspresije, od vjernog prikaza brodova do čiste energije vala. Njegove su primorske kućice i starinska jedra posveta čistoj, gotovo fovističkoj boji nanesenoj dinamičnim potezima kistom i špatulom, toliko gustom da postaje taktilno iskustvo. Noćne slike, u dubokim indigo tonovima, svjedoče nam o plovidbi pod mjesečinom, o kretanju kroz usnuli svijet. Bjelina valova, eksplozija pjene i energije koju izbacuju trajan su motiv i inspiracija njegovih apstrakcija. Kroz otkrivanje uvijek novih i iznenađujućih oblika i prelijevanja plavog i bijelog, izražavaju optimizam i radost koja pršti iz svake slike.

Pope bira svoje motive kao promatrač koji otkriva svijet oko sebe i bilježi sa živom dinamikom sve što mu zapne za oko, i kuće, i ljude, i brodove. Plijeneći pozornost svojom životnom energijom, njegove su slike svjedočanstvo umjetnikovog pogleda na svijet, radoznalog, otvorenog i zadivljenog.

O autoru:

Josip Pope je rođen 9. ožujka 1963.godine u Mrzoviću, u Slavoniji, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je srednju školu završio u Osijeku. Po završetku Pedagoškog fakulteta dolazi u Cres, gdje se trajno nastanjuje 1986. godine. Paralelno s radom u Osnovnoj školi Frane Petrića, prvo kao učitelj, a zatim kao ravnatelj, počinje aktivno slikati.
Godine 2004. otvara autorsku galeriju u središtu Cresa, koju vodi do 2018. godine. Njegove slike – ulja, akrili, akvareli te crteži u tušu i olovci – odlaze u svijet, a njegov opus dosad obuhvaća više od dvije tisuće radova raznih formata.

U četvrtak 3. 8. u 20 sati u Creskom muzeju otvara se izložba Josip Pope: Kvarnerski motivi

JOSIP POPE: KVARNERSKI MOTIVI
izložba slika
Creski muzej, Ribarska ulica 7, Cres
3. kolovoza – 14. listopada 2023.