Skip to content

Program Arsenu Dediću u čast i drugo

Sedam dana i jednako toliko događanja ovog tjedna čeka Šibenčane i goste Šibenika na jednom mjestu u Krešimirovom gradu

Snježana Klarić

Riječ je o pozornici Buratino, tzv green stageu ispred nezavisnog centra za kulturu Azimut na šibenskoj rivi. Plesni, glazbeni i likovni sadržaj dio su programa „Ljeto u Azimutu“, a prvi je na rasporedu već ovog utorka, 25. srpnja, kada je termin rezerviran za Šibenski plesni festival.
„Posebno nam je drago zbog onog dijela programa koji se odnosi na ‘Festivali u Azimutu’ koji su zapravo umrežavanje kulturnog sadržaja ili udruživanje organizatora kulturnih događanja. Upravo je ta mreža kulturne suradnje ono zbog čega je udruga i osnovana, a od čega najviše koristi naravno imaju građani i posjetitelji Šibenika“, poručili su iz Kolektiva 4B.

FESTIVALI U AZIMUTU

Ovog tjedna Šibenik postaje prijestolnica plesa Mediterana zahvaljujući još jednom izdanju Šibenskog plesnog festivala (Šibenik dance festival). Dio programa ugosti će i Azimut na svojoj Buratino sceni. Tako je večeras tamo planirana plesna točka „Monomit“ u izvedbi Eva Kocić i Gendis Putri Kartini. Koreografiju potpisuje Marta Habulin, glazbu Branimir Norac, a dramaturgiju Patrik Gregurec i Barbara Radelja kostimografiju. Početak je u 22 i 30, a predstava je slobodna.

Do kraja festivala, publika će na istom mjestu moći pogledati još jedan plesni program i to u subotu, 29. srpnja, od 22 sata. Riječ je o predstavi „Zhivila“ koreografkinje i samostalne umjetnice, Lucije Romanove. Riječ je o performansu temeljenom na, kako kaže autorica, događajima po istinitom doživljaju. 

„Zaista je divan osjećaj kad na jednom malom mjestu kao što je ta sad već nadaleko poznata livada možete ugostiti različite programe i pokazati ljudskog stvaranja na kulturnom planu u svim umjetničkim pravcima od glazbe i plesa, preko slikanja i poezije“, poručili su iz Kolektiva posebno ponosi na grananje mreže kulturne suradnje po kojoj Šibenik postoje prepoznatljiv.

ČETVRTAK JE ZA KONCERTE

Ide još jedan četvrtak, slijedi još jedna koncert. Ovog puta Buratino stage preuzima IDEM, a riječ je o solo projektu Antuna Alekse, trombonista bendova Porto Morto i JeboTon Ansambl te gitarista i pjevača benda Trophy Jump. Kako je ranije najavio za Azimut sprema akustičan intiman set dijela svojih samostalnih stvari, dijela glazbe koju radi ili je radio s drugim bendovima. Njegov prvi samostalni album je vani  „Poyy“ i ovo ljeto dao je ultimativne ljetne hitove poput „Žujice“ ili „Šteta šteta šteta“ . Zašto IDEM voli cijela regija, slušamo u četvrtak od 21 i 30 ispred Azimuta, a u organizaciji udruge Kolektiv 4B.

PETAK ILI DUPLO ZADOVOLJSTVO

Udruga Kolektiv 4B ponovno slavi život i djelo velikog Arsena Dedića koji bi u petak 28. srpnja proslavio 85. rođendan. obljetnicu rođenja šibenskog velikana koji je zadužio i glazbeni i književni svijet Hrvatske i puno šire, Kolektiv će obilježiti u suradnji s udrugom likovnih amatera Tempera iz Šibenika izložbom „Arsen i mi“ koja će biti otvorena ovog petka u 20 sati. Izložbu „Arsen i mi“ podržali su Turistička zajednica Grada Šibenika i Šibensko – kninska županija, a riječ je o pop up izložbi 15 umjetnica, redom žena, među njima i Dolores Bujas, jedne od članica Tempera.

„Mi smo sve uglavnom starije gospođe neke i čak i bake i godinama smo bliže Arsenu i rado smo se pozabavile tematikom Arsena Dedića. Sve smo rado slušale njegove pjesme, čitale njegovu poeziju koja nam je možda bliža nego današnjim generacijama. Danas se poezija piše na jedan drugačiji, moderniji način, a on je bio nešto poetičniji, i zato bih rekla da Arsen ima tu jednu bezvremensku dimenziju“, kazala je Bujas o izložbi koja je nastavak na prošlogodišnju „Djevojka iz moga kraja“ koja je imala isti cilj – podsjetiti na one koji nikad zapravo ne odlaze.

„Izložba Arsenu u čast ne slavi samo njega i njegovo stvaralaštvo, već snagu stvaralaštva svih koji dolaze iza njega ostaviti svoj trag pod zvijezdama“, poruka je šibenskog Kolektiva,  koji se pobrinuo i za glazbenu podlogu ovog petak, pa od 21 i 30 na green stageu svira Dario Vukorepa, šibenski glazbenik koji je svoj prvi solo koncert imao upravo u Azimutu, ali u zatvorenom jer – veljača. „Tu će atmosferu akustičnog koncerta uz gitaru preslikati na otvorenom za širi auditorijum. Očekuje se večer uz zvukove kakve su njegovali Towns Van Zandt, Fabrizio de Andre ili Jackson C. Frank“, tvrde organizatori.

SUBOTA U ZNAKU VINILA I PLESA

Tjedan na šibenskoj rivi privest će se kraju uz glazbu s vinila i ples Šibenskog plesnog festivala. U 22 sata slijedi plesna izvedba Lucije Romanove „Zhivila“, a nakon toga i set DJ residenta aka Project 33/45 iza kojeg stoje Nino Rak i Nikola Balvan. “Stila nema, akcent je na ugodi za bubnjiće i tijelo. Sviramo sve ono staro što znate, a zaboravili ste da postoji i novo, što niste čuli, a svakako bi trebali znati“, poručili su.

Sve gore navedeno dio je programa „Ljeto u Azimutu“ koji potpisuje udruga Kolektiv 4B i sav je program besplatan.