Skip to content

Različita lica svijeta

Koliko je pojedinac danas stvarno neslobodan?

Miroslav Pelikan

Akademski slikar Damir Medvešek, autor vrlo složenog, bogatog likovnog opusa, od slika do scenografija, nedavno je kreirao izazovni ciklus crteža, s motivom muškaraca i žena u vrlo kompleksnom podređenom položaju, izvedeno u olovci, u varijanti klasične figuracije, jasne i nedvosmislene.

Riječ je o nizu crteža s motivima mladih i privlačnih osoba u submisivnim situacijama, koji  simbolično dočaravaju današnju nemoć čovjeka, i muškarca i žene, unatoč jasno deklariranim sveopćim slobodama i dopuštenjima, bile u pitanju emocije ili svakodnevna realnost.

Koliko je pojedinac danas stvarno neslobodan?

Ovisi, je li se sam doveo u taj podređeni položaj, zbog raznih razloga ili uzroka ili je njegova pozicija rezultat općih društvenih zbivanja.

Slikar uz pomoć namjerno odabranih erotskih tema prikazuje, opisuje surovost stvarnosti i bez izglednosti stanja pojedinaca.

Ocrtavaju li zamršeni intimni odnosi na ovim crtežima osoba zrcaljenje svakodnevne realnosti sa svim onim riječima o pravima i poveljama o pravu na život?

Ili je pred nama samo erotska igra, životne epizode o kojima se govori, uvijek, kada su drugi u pitanju.

Slikar komentira svijet, iz dana u dan, onako kako ga on vidi i doživljava, koristeći se svakovrsnim metodama i mogućnostima, sa željom da te motive oblikuje u svom likovnom opusu na svoj način, samosvojan , visokog artističkog dosega kao što čini Damir Medvešek, bard suvremenog hrvatskog slikarstva.

Optimized by Optimole