Skip to content

Novi, uzbudljivi ciklus Ranka Ajdinovića

Novi ciklus akrila u uspješnim kombinacijama Ranka Ajdinovića potvrđuje izvanredan slikarski razvoj umjetnika i visoke dosega njegova artizma

Miroslav Pelikan

Akademski slikar Ranko Ajdinović, iz Karlovca, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, izraziti nefigurativac, ustrajan u likovnom istraživanju i kreator nadahnutog  opusa akrila u različitim uspješnim kombinacijama

Nedavno je prezentirao odabir djela nastalih u pet proteklih mjeseci, izvedenih u akrilu s uljnim pastelom, grafitom i sprejem, na velikim formatima platna 150 x 100 cm i 120 x 100 cm ali i na okruglim platnima promjera 90 cm.

Pojedine slike nose u ovom ciklusu simbolične i izazovne naslove, poput, Crvene stijene, Novi svijet (varijacija), Buđenje (varijacija).

Unutarnje gibanje na ovim slikama osobito je izraženo, dojma sam kako slikar portretira početak, praiskon, nastanak univerzuma, silno oslobađanje energije, koja se kontinuirano kreće najavljujući kraj jednoga i početak drugoga.

Kolor je ponešto smireniji, odmjereniji unatoč žestini promjena, rezultat promjena tek se može naslućivati. Kolor je delikatan, vrlo prozračan.

Osobito su zanimljivi akrili na okruglim formatima, svijet karakterističnih motiva i boja slikara oživljen u nesvakidašnjem obliku.

Novi ciklus akrila u uspješnim kombinacijama Ranka Ajdinovića potvrđuje izvanredan slikarski razvoj umjetnika i visoke dosega njegova artizma.

See also  Women (RI)visible u Galeriji Filakovac i Izložba polaznika u Galeriji Kontrast