Skip to content

Prvi tjedan 63. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi četiri koncerta

Svečano otvorenje: Posvete

6. 7., 21 h, Forum

Već tradicionalno, svečano otvorenje odvija se na rimskom Forumu ispred crkve sv. Donata, uz izravni prijenos Hrvatske radiotelevizije (na trećem programu televizije i radija). Program je posveta 150. obljetnici rođenja Blagoja Berse i 100. obljetnici smrti Dore Pejačević, kao i nedavno preminulim zadarskim glazbenicima Antunu Doličkom (1935. – 2022.) i Valteru Dešpalju (1947. – 2023.). Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije ravna Pavle Zajcev, a kao solisti nastupaju Marta Hut (sopran), Branimir Pustički (violončelo) i Mia Miljković Đuzel (klavir).

Glazbeni biseri Serenissime

8. 7., 21 h, Crkva sv. Krševana

Ciklus Suvremenost rane glazbe pod umjetničkim ravnanjem Katarine Livljanić u 2023. godini donosi novu temu: glazba Dalmacije i Venecije u ranom baroku, kroz dva koncerta. Prvi je Glazbeni biseri Serenissime, u izvedbi ansambla Concerto Scirocco pod umjetničkim vodstvom Giulie Genini, s programom koji daje uvid u čudesnu kreativnost venecijanske škole, kombinirajući zahtjevnu virtuoznost stila moderna zajedno s dirljivom estetikom svojevrsnih “pjevajućih instrumenata”, neprestano oponašajući fleksibilnost, izgovor i izražajnosti ljudskoga glasa.

UNESCO Musica

9. 7., 11 h, Crkva sv. Krševana

Koncert se održava povodom godišnjice upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, u suradnji Grada Zadra i Međunarodnog glazbenog natjecanja Palmanova. Pobjednica natjecanja, mlada talijanska pijanistica Chiara Bleve, izvodi djela Chopina, Schumanna, Granadosa, Ravela, Skrjabina i Prokofjeva.

Rahmanjinov i Bersa 150

9. 7., 21 h, Crkva sv. Krševana

Hrvatski bas-bariton iznimne međunarodne karijere Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević, izvode djela dvojice skladatelja obljetničara rođenih iste godine – Sergeja Rahmanjiinova (1873. – 1943.) i Blagoja Berse (1873. – 1934.). Stražanac je u sezoni 2022./2023. nastupio među ostalim s Berlinskom filharmonijom i šefom dirigentom Kirillom Petrenkom u dvorani Berlinske filharmonije, bazilici La Sagrada Familia u Barceloni te Auditorio Naciona de Musical u Madridu; ostvario je operne premijere u Theater an der Wien u Beču, Helsinkiju i u Gewandhausu u Leipzigu, koncerte na Bachovom festivalu u Montrealu te izvedbe diljem Europe Bachovog Božićnog oratorija pod ravnanjem Christopha Rousseta kao i Mise u h-molu te Muke po Ivanu pod ravnanjem Philippa Herrewegha.

*

Ulaz na svečano otvorenje je slobodan, a ulaznice za sve ostale koncerte su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr. Fizička prodaja na info-pultu Providurove palače kreće 6. 7, i to: radnim danom od 11-13 i 19-21 te subotom od 11-13. Na dane koncerta blagajna od 20 sati seli na koncertnu lokaciju. Popust u iznosu od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina. Pretplata za sve koncerte iznosi 100 €.

63. Glazbene večeri u Sv. Donatu