Skip to content

Vladimir Šimunić – Priroda i društvo

Ova izložba koncipirana je kao specifična fotografska omnibus-priča koja govori o fotografskom stvaralaštvu Vladimira Šimunića

Ermano Bančić

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ u Rovinju, Trg brodogradilišta 2, otvara se u petak, 7. srpnja 2023. u 21 sat samostalna izložba VLADIMIRA ŠIMUNIĆA, istaknutog hrvatskog fotografa i pedagoga. Izložba pod nazivom „Priroda i društvo“ donosi kroz četiri tematski koncipirane cjeline/serijala, ovdje uvjetno nazvane U prirodi, U obitelji, U nastavi i Vintage Photo Studio, glavne motive i glavna tematska područja interesa u stvaralaštvu ovoga autora: krajolik (prirodni i urbani), obitelj i portreti (oni prijatelja, kao i oni iz svakodnevnog radnog ambijenta te oni iluzivni/metafizički), na taj način dajući skicozni uvid u cjelinu i bogatstvo jednoga opusa i jednog karakterističnog umjetničkog izričaja koji na hrvatskoj fotografskoj sceni ostavlja svoj autorski trag već više od tri i pol desetljeća (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora izložbe)

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. U predgovoru ona između ostaloga kaže: „Ova izložba koncipirana je kao specifična fotografska omnibus-priča koja govori o fotografskom stvaralaštvu Vladimira Šimunića. Pokazujući, kroz (…)motivske cjeline (…) njegovih osnovnih temata pojedinačne zanimljivosti i posebnosti, ali onda u cjelini i zajedničke karakteristike autorskog stvaralaštva ovoga vrsnog autora. Stvaralaštva čije je polazište uvijek realnost i konkretna zbilja, ali koje onda uvijek na kraju, autorovom intervencijom i obradom te uplitanjem niti emotivnoga, magičnoga, ekspresivnoga i simboličkoga odašilje jednu čisto likovnu priču. Priču koja u krajnjem doživljaju izmiče iz područja racionalnoga i opisnoga i ulazi u autorski subjektivno, intuitivno, izmaštano, poetično-oduhovljeno, čak magično i metafizičko. U samom pristupu radu međutim, autor je strogo organiziran i discipliniran, ali iznad svega vizualno senzibiliziran. Njegovo fotografsko oko izuzetno je likovno osjetljivo i ono odmah nepogrešivo uočava i kompozicijski slaže zanimljive forme i cjeline, panoramske makro-vizure i mikro-detalje. Bilježi ih znalački se koristeći fotografskim medijem, na način kako bi postigao pomake u percepciji, dobio efektna perceptivna skraćenja, zanimljive planove i dubinske poglede te na kraju premjestio motiv u jedan fiktivni prostor i drugo vrijeme.“

(Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora izložbe)

Ukratko o autoru:

Vladimir Šimunić rođen je 1964. godine u Zagrebu. Po završetku srednje Grafičke škole upisuje studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Tanhofera, gdje je diplomirao 1990. godine. Od 1996. godine djeluje kao profesor fotografije, trenutno u zvanju prof. izvrsni savjetnik. Od 2012. predaje u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, gdje je voditelj Fotografskog odjela. Uz to, predaje fotografske kolegije na studiju dizajna pri Visokom učilištu “Algebra”. Autor je fotografija u nekoliko znanstvenih foto-monografija i udžbenika. Surađuje s izdavačkim kućama na opremanju časopisa i knjiga, uglavnom obrazovne tematike. Voditelj je raznih tečajeva, seminara i radionica s područja fotografije (redovito u Foto klubu “Zagreb”). Dugogodišnji je suradnik Hrvatske obrtničke komore, za područje fotografije, kontinuirano radeći na prilagodbama i modernizaciji nastavnih planova i programa. U svakodnevnom radu i komunikaciji s učenicima, studentima, kolegama i institucijama nastoji dati što veći dignitet fotografskoj struci.

Javno umjetnički djeluje više od 35 godina, izlažući još od studentskih dana, na skupnim žiriranim izložbama umjetničke fotografije u zemlji i inozemstvu. Osvojio je više nagrada i pohvala. Redovito izlaže na žiriranim izložbama Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, natječajnim izložbama Foto-kluba „Zagreb“, godišnjim izložbama profesora ŠPUD-a i „Zagreb salonu“. Član je ULUPUH-a, HDLU-a i Foto-kluba „Zagreb“. Živi u Zagrebu.

Izložbu „Priroda i društvo“ moći će se razgledati u Photo Art Gallery CVU „Batana“ u Rovinju do 31. srpnja 2023., u radno vrijeme galerije: pon-pet: 10,30-12,30/19-22h; sub: 10,30-13h. Ulaz je slobodan.