Skip to content

25. PagArtFestival – prva najava

25. PagArtFestival održat će se od 1. do 17. kolovoza sa šest događaja; koncertima u Pagu i Povljani – novoj festivalskoj destinaciji, i jednom predstavom

Lucija Paunović

Riječ je o festivalu koji brižno njeguje koncept ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneko umjetničko događanje druge vrste. 

I ovoga ljeta festival će započeti tradicionalnim klavirskim recitalom pijanista Lovre Pogorelića, utemeljitelja i umjetničkog direktora festivala, u crkvi sv. Frane. Kao i obično, priredio je novi program s kompozicijom Salto vitale  suvremenog hrvatskog skladatelja Srećka Bradića i Diabelli varijacijama L. van Beethovena. Radi se o jednom od kapitalnih djela pijanističke literature koje je samo još jedno u nizu neobično bogatog programa ovog iznimnog umjetnika, koji je porijeklom iz Paga. Svoju životnost i neuništivi polet i opet potvrđuje uvodnim citatom, ovaj put vrlo razigranim, parafrazirajući Robote, Crvene koralje i Bijelo dugme: „Mramor, kamen i željezo, lako može biti slomljeno. Sve a sve baš prolazi, mi smo vjerni svojoj umjetnosti!“

Slijedi predstava u produkciji Kazališne družine „Lovro&Nina“ – Ionescova drama „Delirij u dvoje“, u adaptaciji i režiji balerine i glumice Ane Pogorelić, uz originalnu glazbu Katarine Ranković iz Beograda. Na novoj pozornici u vrtovima Staroga Grad Paga glumit će Ana Pogorelić i Luka Šatara, koji su zajedno osmislili scenografiju, pokret i vizual predstave. Teatar apsurda s puno tragikomičnog i slatkogorkog, u vječnom preispitivanju temeljnih ljudskih i životnih vrijednosti, u izvedbi dvoje mladih i energičnih umjetnika, zasigurno će zaintrigirati profinjenu publiku PagArtFestivala.

25 PAF - Plakat jpg (1)

Ovoga ljeta ponovno će nastupiti proslavljeni violinist Stefan Milenković, koji će u prekrasnoj zbornoj crkvi u Pagu izvesti vrhunska djela romantičarske violinističke literature kao što su Paganinijev Karneval u Veneciji i Sarasateova Carmen fantazija, a romantični ugođaj obećavaju i koncerti mladog gitarista Filipa Miškovića u ruševnom Starom Gradu Pagu, pod zvjezdanim nebom, kao i u Povljani-novoj festivalskoj destinaciji. Na programu su neke od najatraktivnijih gitarističkih skladbi, npr. Arapski capriccio i Maurski ples F. F. Tárrege te Suita Valenciana V. Asencia.

PagArtFestival ima i svoju meditativnu stranu koju će ovoga ljeta predstaviti sestre Martina Zadro (sopran) i Lana Bradić (klavirska pratnja), probranim programom sakralne glazbe u crkvi sv. Frane u Pagu.

See also  HNK “ZAJC” se pridržava mjera! Obavezno mjerenje temperature!

PagArtFestival jedina je umjetnička manifestacija na području grada Paga koja privlači ne samo kvalitetom programa nego posebnom atmosferom, jednako privlačnom različitim generacijama i nacijama, prekrasnim neuobičajenim koncertnim prostorima poput magazina soli Solane Pag, brižno dekoriranim ruševinama Staroga Grada Paga ili magičnom otvorenom pozornicom Lunjskih maslinika. PagArtFestival otkriva nove prostore i pronosi sjaj umjetnosti, od kamena do zvijezda. Na ovom festivalu nastupali su brojni domaći i svjetski umjetnici kao Andrej Gavrilov, Kvartet Šostakovič ili Fine Arts Quartet, Zoran Dukić, Petrit Çeku, ali i jazz glazbenik Matija Dedić, a Tony Cetinski na ovom je festivalu nastupio s nekoliko opernih arija u pratnji Lovre Pogorelića.

Festival se održava zahvaljujući financijskoj potpori Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, Ministarstva kulture, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Tu su i sponzori – Jadran-galenski laboratorij Rijeka, Vina Prelac i Roto svijet pića, nezaobilazna pomoć bliskih prijatelja te otvorena vrata i podrška nadžupnog ureda Paga, a sve počiva na entuzijazmu i trudu Umjetničke organizacije „Lovro&Nina“.