Skip to content

Otvoren 63. Međunarodni dječji festival Šibenik

Podizanjem festivalske zastave i riječima djevojčice Maše sinoć je počelo još jedno magično peto godišnje doba kojim se pohvaliti može samo Šibenik, samo Hrvatska

Snježana Klarić

A da je festival zaista poseban sinoć je potvrdila ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek koja je kazala da je Međunarodni dječji festival poseban i po publici za koju se stvara, a u čijoj ljubavi rastu oni koji ga rade.

PONOS ZEMLJE

„Ponosni smo što već dulje od šest desetljeća ta publika, ta šibenska djeca i vaši gosti za umjetnike koji ovdje nastupaju stvaraju najdivnije okruženje, potiču njihovu kreaciju i čine da se uvijek iznova vraćaju ovom gradu i ovom festivalu koji je po tome također ponosan“, poručila je ministrica.

Tvrdnju o festivalcima koji se vraćaju sinoć je potvrdio Zdravko Zima, posebni savjetnik za kulturu i izaslanik predsjednika RH, Zorana Milanovića, koji je jedan od onih koji MDF ne propušta, a čiju publiku slavi. „Ovaj festival je mlad onoliko koliko je mlada njegova publika, a to su djeca, njegovi najvažniji i prvi protagonisti“, kazao je Zima s ljetne pozornice na Trgu Republike Hrvatske gdje je sinoć MDF u svom 63. izdanju i otvoren. A otvorila ga je predstava nastala prema književnom klasiku spisateljice za djecu, Ivane Brlić – Mažuranić „Ribar Palunko i njegova žena“. Predstavu je izvala kazališna družina „Ivana Brlić – Mažuranić“ u režiji poznatog kazališnog redatelja Marija Kovača. A Marijo Kovač i nakon subote ostaje u Šibeniku jer upravo on potpisuje slavni program Ulica i trgova koji počinje danas.

INOZEMNI GOSTI I DOMAĆE SURADNJE

Prva nedjelja na Festivalu djeteta u Šibeniku donosi bogat program koji uključuje sport, zabavu, film i kulturu. Stižu i prvi inozemni gosti. Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku ugostit će Gradsko kazalište lutaka Rijeka s predstavom „Mrljek i Prljek“ za djecu od tri godine i više, dok će na ljetnoj pozornici biti izvedena predstava „Mama je kriva za sve“ u izvedbi Scene Gorica iz Velike Gorice, a u režiji Zorana Pongrašića. Zanimljivo je da je glazbu za predstavu skladao poznati hrvatski skladatelj, bubnjar, slikar i pjesnik, Borna Šercer. 

Prvi inozemni gosti Festivala su – Španjolci! Tombs Creatius iz Katalonije koji osmišljavaju najmaštovitije igre. U Šibenik od danas do 4. srpnja dovode Xics del xurrac ili 16 drvenih igara koji su zabava za cijelu obitelj te Puck cinema caravan karavu pretvorenu u malo kino! Pronaći ćete ih od 19.30 na Trgu Ivana Gorana Kovačića ili ispred Osnovne škole Fausta Vrančića. Danas se otvaraju i likovne izložbe, a počinje i filmski program na Gorici u suradnji s Pula film festivalom ili redom program kaže ovako:

Nedjelja 25. lipnja na 63. MDF-u:

18:00 h, Trg kralja Držislava 

FACEPAINTING

Prateći program

IZVOĐAČ: Nina Šalov, Zagreb

TRAJANJE: Svaki dan od 18:00 do 21:00 

UZRAST: za sve uzraste

12:00,  Stara gradska jezgra

KAD SE MALE RUKE SLOŽE – NEKA CIJELI OVAJ SVIJET

Likovni program

12:00 h,   Studio Galerije sv. Krševana 

LIVADA IZ SNA

Likovni program 

12:30 h, Galerija sv. Krševana

BOOBOO TANNENBAUM, autorice festivalskog plakata, Srđane Modrinić

Likovni program

Izložba je kolaž radova različitog karaktera i sadrži komercijalne projekte, ilustracije dječjih knjiga, ali i samoinicirane ilustracije, najčešće nastale kao komentar Srđanine svakodnevice, razgovora sa svojim psom Anuškom i malih smiješnih momenata u kojima se svi možemo pronaći. Iako su ilustracije ponekad stilski različite (jer se u radu s klijentima ipak potrebno prilagoditi karakteru klijenta), Srđani je humor dominantno izražajno sredstvo i, što je svijet teži i ozbiljniji, to ona više inzistira na lakoći i želi da u svakodnevici primijetimo čaroliju i ljepotu (ponekad i apsurd kojemu se možemo smijati) koje nas čini boljima. Najviše voli kad se ljudi smiju dok gledaju njen rad, i kad se djeca vesele.

17:00 h, LETI PO SVOM, OSTANI DIJETE

Prateći program

Šuma Šubićevac / šuma Značajni krajobraz Gvozdenovo – Kamenar  

6. kolo Adventure sport lige

LETI PO SVOM, OSTANI DIJETE

Trail utrke za djecu i obitelj

17:30h i 19:00h,  Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

MRLJEK I PRLJEK

Dramski program 

IZVOĐAČ: Gradsko kazalište lutaka Rijeka 

TRAJANJE: 45 minuta 

UZRAST: 3+

19:30h,  Trg Ivana Gorana Kovačića

TOMBS CREATIUS

Program trgova i ulica

XICS DEL XURRAC -16 DRVENIH IGARA 

Zasučite rukave i pridružite se izgradnji prekrasnih drvenih tornjeva inspiriranih katalonskom tradicijom ‘Castellsa’ ili ljudskih tornjeva. Tombs Creatius stvara zamršene drvene interaktivne igre i instalacije koje su zabavne za cijelu obitelj. 

PUCK CINEMA CARAVAN

Igraonica je plod suradnje između Tonija Tomasa, kreatora filma Tombs Creatius i Carlesa Porta, umjetnika, grafičkog dizajnera i redatelja animiranog filma. Puck je karavana pretvorena u malo kino u kojem se prikazuje uzbudljiva kolekcija kratkih autorskih animiranih filmova.

19:30h Kuća umjetnosti Arsen

ARSEN, SJEĆANJA, 

Prateći program

Promocija knjige “Arsen, Sjećanja” autorice Diane Šetka 

Voditelji: Diana Šetka, autorica knjige i Ivana Kalogjera, voditeljica odnosa s javnošću izdavačke kuće Profil 

20:00h,   Muzej grada Šibenika 

EX VOTO / NOVE SLIKE, Matko Trebotić

Likovni program

Izložba predstavlja najnoviji autorov ciklus nastao unazad dvije godine te je posvećenumjetnikovim unukama Matei i Piji, ali i svoj djeci svijeta. U sklopu izložbe biti će predstavljena grafičko-pjesnička mapa Arsen Dedić – Matko Trebotić, ujedno donacija Muzeju grada Šibenika.

20:00h, Poljana 

O NE! KABARE

Program trgova i ulica

Cirkuski cabaret. Epski napadno zabavan cirkuski cabaret u kojem četvorka vrhunskih cirkuskih improvizatora sudjeluje u događajima koji postepeno grade maštoviti svijet.  Publika kroz smijeh i začudnost postaje dio maštovitog, šarenog cirkuskog svijeta koji se stvara ispred njih.

21:00h,  Trg Republike Hrvatske

MAMA JE KRIVA ZA SVE

Dramski program

IZVOĐAČ: Scena Gorica, Velika Gorica 

TRAJANJE: 60 minuta

UZRAST: 8+

21:15h, Gorica -Ulica don Krste Stošića 

DRUŽBA PERE KVRŽICE

Filmski program

REDATELJ: Vladimir Tadej

ŽANR: avanturistički

GODINA: 1970.