Skip to content

Jezero – novi album Nine Romić

Osobna priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla

Najnoviji glazbeni uradak cijenjene kantautorice Nine Romić, album „Jezero“ (Aquarius Records), osobna je priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla

Svatko od nas može se ogledati u površini jezera te na taj način pokrenuti procese samorefleksije i osobnog rasta. Oni hrabriji svjesno će uroniti prema dnu kako bi otkrili što se krije u toj tami koja pomalo budi strah. Baš ti hrabriji bit će nagrađeni spoznajama da bez plodnog mulja lopoči ne bi cvali prekrasnim cvjetovima na površini jezera. Baš poput lopoča i mi imamo priliku postati prekrasan cvijet, ali to se može dogoditi samo kada prihvatimo sve dijelove sebe – pa čak i vlastitu tamu i talog. Uronom na dno jezera možemo se ukorijeniti u svemu što jesmo i što smo do sada doživjeli te se iz te mudrosti vinuti visoko prema suncu i nebu. Album „Jezero“ može biti inicijacija u taj proces, jer on i je svjedočanstvo jednog ovakvog putovanja.


Foto: Marina Uzelac

Nina Romić o svom najnovijem albumu govori – Voljela bih da slušatelji poslušaju album od početka do kraja kao konceptualno djelo, jer želja mi je da kroz ovakav redoslijed ljudima ispričam svoju priču. Pjesme su došle iz dubine i na njih gledam kao na jezik stvoren da konačno nakon mnogo izbjegavanja popričam ozbiljnije sa svojom dušom. Svi kroz život prolazimo prilično slične faze i vjerujem da je okosnica ljudskog iskustva jedna gotovo pa univerzalna priča o vlastitom rastu i svemu što se događa usput. Ni po čemu se ne smatram posebnom i izuzetnom i zato otvoreno puštam ove pjesme od sebe, čvrsto vjerujući da će doći do pravih ljudi koji će u njima naći nešto svoje. Ovaj album i pjesme su upravo za sve njih koji će ih doista čuti i razumjeti. 

Glavna suradnica i aranžerka na albumu „Jezero“ je glazbenica i multi-instrumentalistica Jelena Galić s kojom Nina dijeli glazbeni senzibilitet zadnjih nekoliko godina, dok na nekoliko pjesama gostuje i izuzetni Leo Beslać.


Foto: Marina Uzelac

Jelena Galić moja je glavna suradnica s kojom glazbeno putujem od 2018. godine i otkako smo počele svirati skupa krenulo je i moje drugačije doživljavanje glazbe. Na ovom albumu ima značajnu ulogu, moje pjesme je prihvatila kao svoje i aranžmanima ih dodatno uljepšala i nadogradila, ulila im nešto svoje, bez oduzimanja onog zvuka koji sam htjela izraziti. Zahvalna sam na takvoj suradnici i prijateljici koja me svakodnevno potiče da budem bolja u onome što radim.

Za dizajn albuma je zaslužna umjetnica Maja Maar koja je prenijela svoj doživljaj u jednostavan i izravan, no duboko osmišljen kolaž, koji nakon preslušanog albuma daje mnogo slobodnog prostora za vlastite interpretacije.

Podsjetimo, Nina Romić glazbeno je debitirala albumom “Daljine” 2010. godine, drugim albumom “Ptice” osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi “Stablo” 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju “IMPALA” za najbolji europski album i “Sloboda” 2018. godine. Osim vlastitog glazbenog stvaralaštva, Nina Romić je svojim djelovanjem izrazito doprinijela i razvoju hrvatske kantautorske scene kroz razne projekte, među kojima se posebno ističe Začarana Močvara, program koji  vodi već dugi niz godina, a bavi se afirmacijom kantautorske glazbe.

Nakon mnogo godina bendovske suradnje s izuzetnim glazbenicima kojima je bila okružena, za ovaj album Nina Romić se odlučila otisnuti na put u jednostavnom obliku, baš kao i na samom početku svog glazbenog stvaralaštva.

Radom na albumu istraživala sam svoje unutrašnje prostore, osluškivala svoje srce, osnaživala svoju intuiciju i dala sebi priliku da iznesem svoju viziju, od početka do kraja, beskompromisno. Započela sam ga raditi sa suradnicima s kojima sam surađivala na prethodnim albumima, no putem smo se razišli u shvaćanju novog zvuka. Moja vizija o novom zvuku je otišla na drugu stranu i potreba da ga otkrijem je bila jako snažna, toliko da sam odlučila zakoračiti u nepoznato samim činom prestanka dotadašnjih suradnji. Ta odluka je bila teška, no za mene prijeko potrebna. Baš u tom periodu se dogodila i korona, od koje sam se oporavljala dobar dio iduće godine, kao i potresi i sve je to na mene ostavilo traga. Sada vidim da mi je takvo usporavanje i bilo potrebno. – otkriva Nina o samom procesu nastajanja njenog novog albuma.

Album „Jezero“ nastao je u čarobnom ambijentu pokraj rijeke u mjestu Vodostaj, u blizini Karlovca, u studiju „Nasip“ producenta Silvija Bočića, poznatog po suradnji s Tonijem Starešinićem, Mangrooveom i Darkom Rundekom. Silvio Bočić je na albumu „Jezero“ odsvirao i mnoge instrumente.

Kroz 10 intimnih i dubokih pjesama Nina Romić poziva slušatelje da zarone s njom na ovo glazbeno svjedočanstvo jednog intenzivnog i transformativnog osobnog razdoblja. Vjerujemo da osjećate da je glazba ono što nas sve povezuje i da ćete još jednom moći osjetiti njenu moć kroz ove note.

Koncertno predstavljanje albuma „Jezero“ održat će se 15. i 16. lipnja u Uraniji – prostoru kreacije, u 20 sati.
Tijekom promocije održat će se i projekcija kratkometražnog filma “Jezero”. Kratki film “Jezero”, snimljen uz soundtrack istoimene pjesme Nine Romić, slojevito je ostvarenje produkcijske kuće “šta će oni”.

Audiovizualni format iskorišten je kao idealan medij za podizanje unutarnjih previranja priznate kantautorice na još višu razinu.
Dok pjesma funkcionira kao anksiozni napadaj tijekom dijaloga sa samim sobom, kratki film istražuje složen odnos čovjeka i moderne civilizacije. U njemu se isprepliću sirovo prikazani osnovni ljudski nagoni i potreba za povlačenjem iz civilizacije sa silovitom neminovnošću povratka u ugodu i, često, dekadenciju modernog života.

Glavni lik (Josip Kolić) briljira sugestivnom interpretacijom, a dramatičan kraj daje jednako onoliko odgovora koliko i otvara pitanja.