Skip to content

Grad Beč daje građanima 200 eura novčane pomoći za troškove stanovanja

Socijalno ugroženi građani austrijske prijestolnice koji su posebno pogođeni povećanjem troškova stanovanja primit će pomoć od rujna ove godine

Matea Čuljak

Grad Beč isplatit će jednokratnu naknadu u visini od 200 eura osobama s niskim primanjima, nezaposlenim osobama i primateljima raznih vrsta socijalne pomoći, što obuhvaća ukupno oko 245.000 Bečana. Novom potporom Grad želi rasteretiti potrebite građane nakon poskupljenja. Pritom za dobivanje ove potpore nije potrebna posebna prijava, već će one biti isplaćene automatski. Za pomoć za troškove stanovanja predviđen je ukupan proračun od oko 48 milijuna eura.

„Stanarine u Beču pristupačne su u usporedbi s brojnim drugim svjetskim metropolama zahvaljujući poticanoj stanogradnji. No i ovdje je vidljiv rast cijena – posebice na tržištu privatnih stanova. Na ovaj način pomažemo svima kojima je prijeko potrebna podrška”, izjavio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Raznim mjerama za ublažavanje rasta cijena Grad Beč već je u više navrata pomagao građanima. Tako su, primjerice, građani već 2022. i 2023. primali naknade u visini od 200 eura radi ublažavanja posljedica porasta troškova energenata, dodatnih 100 eura pomoći dobili su samohrani roditelji, a u srpnju ove godine oko 700.000 bečkih kućanstava primit će naknadu za troškove stanovanja u visini od 200 eura.

Pogled na Beč iz zraka © Christian Fürthner (1)