Skip to content

Tamburo Miljenice, 24.5.2023.

U srijedu, 24. svibnja 2023. godine u 20,00 sati u Arheološkom muzeju u Osijeku Golden Strings Orchestar održat će svoj tradicionalni godišnji koncert pod nazivom Tamburo miljenice

Dora Knežević

Tim koncertom mladi virtuozi na tamburama žele osječkoj publici podariti iznimnu umjetničku tamburašku večer, ali i dodatno promovirati tamburu i tamburaški orkestar kao značajan glazbeni i umjetnički izričaj. Programski će se na koncertu čuti glazba napisana isključivo za tambure, i to ona glazba skladatelja mlađe generacije poput Pogrmilovića, Zirduma, Ranogajeca, Leopolda, kao i neke transkripcije klasičnih kompozitora.

Gosti koncerta Golden Strings Orchestra ove godine bit će Akademski folklorni orkestar iz Plovdiva u Bugarskoj.

Golden Strings Orchestra tamburaški je orkestar koji je s radom započeo u studenom 2017. godine. Ansambl trenutno broji 15 članova, vrhunskih instrumentalista na tamburi. Program rada ansambla temelji se na klasičnoj tamburaškoj literaturi, kao i na brojnim transkripcijama i obradama kompozicija različitih autora svih stilskih razdoblja čime se želi predstaviti umjetnička tamburaška literatura, ali isto tako i prezentirati klasična umjetnička literatura na tamburi. Ansambl karakterizira posebna zvukovna boja koja se ostvaruje preciznim muziciranjem i posebnim umjetničkim pristupom u stvaranju vlastitoga umjetničkoga izričaja. Ansambl je do sada sudjelovao na nekoliko međunarodnih natjecanja na kojima je osvojio visoke i prestižne nagrade.

Na natjecanju u Španjolskoj Fiestalonia Milenio World Art Games orkestar je osvojio zlatnu plaketu, a na Međunarodnom folklornom natjecanju u Bugarskoj Grandprix natjecanja jer je ocijenjen s najviše bodova. Tijekom kratkoga djelovanja ansambl je održao mnogo koncerata, valja istaknuti koncert u Rovinju, Samoboru, Novom Sadu, Subotici, Đakovu, Valpovu, Osijeku, Novskoj, Vukovaru i Županji.

Voditelj ansambla je mag. mus. Marko Sesar, viši umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Objava Poster Tamburo miljenice GSO
Optimized by Optimole