Skip to content

Inovacija iz Beča spašava žedna gradska stabla

Austrijska prijestolnica predana je sadnji i brizi o stablima u urbanom području, stoga može poslužiti kao primjer brojnim drugim gradovima

Matea Čuljak

Kako bi se spriječilo da gradsko drveće pati zbog nedostatka vode, ondje je osmišljeno novo i inovativno rješenje čiji je cilj što održivije koristiti kišnicu. U Beču će se postavljati pametni sustavi za prikupljanje i odvodnju kišnice koja se tako preusmjerava u tlo oko drveća kako bi se zalila i spasila žedna stabla. Sustav se sastoji od četvrtastog betonskog bloka koji se može integrirati u sadnu jamu za stablo. Blok se napaja solarnom energijom, a unutar njega nalazi se ventil koji se otvara i zatvara pomoću senzora i elektroničkog upravljačkog sustava. Senzor prepoznaje kada nadolazi voda i po potrebi otvara ventil. Otvara se tek nakon određenog vremena kako bi se prvi dotok oborinskih voda s najvećim onečišćenjem odveo do kanalizacijskog sustava, a ne do stabala. Inovaciju je razvio inženjer Gerhard C. Kidery u suradnji s bečkim Magistratskim odjelom za izgradnju i upravljanje cestama (MA 28).

Održivo korištenje kišnice

Brojne su prednosti korištenja ovakvog pametnog sustava koji, između ostalog, omogućuje učinkovito i održivo upravljanje kišnicom. Osim toga u slučaju velike količine oborina blok zadržava dio vode kako ne bi otekla u kanalizacijske otvore. Time se rasterećuje gradski kanalizacijski sustav. Blok sadrži i temperaturni senzor koji sprječava otvaranje ventila ako je vanjska temperatura niža od 8 stupnjeva Celzijevih. U tom se slučaju kišnica ne preusmjerava u tlo oko debla tijekom hladnijih razdoblja kada je vegetacija u stanju mirovanja. Osiguravanjem optimalne opskrbe vodom također se potiče rast drveća, a zdrava stabla pružaju hlad i poboljšavaju gradsku mikroklimu. Sve to vodi i do poboljšanja kvalitete života u gradu.

Beč kao „grad spužva” koji upija vodu

Zahvaljujući ovim karakteristikama takvi su sustavi navodnjavanja za stabla u skladu s principom „grada spužve”. Kod tog se principa stablu osigurava dovoljno prostora za širenje korijenja u tlu tako što se ispod popločanih gradskih površina postavlja sloj šljunka i sitnijih čestica. Takav sloj može poput spužve upiti kišnicu, što stablima i biljkama za vrućina omogućuje opskrbu dovoljnom količinom vode. Provođenjem ovakvog principa austrijska prijestolnica nastoji zadržati te iskoristiti što više oborinskih voda na lokalnoj razini.

See also  Beč i Berlin - Umjetnost dviju metropola

Postavljanje novih sustava prilikom obnove ulice

Magistratski odjel za izgradnju i upravljanje cestama na jesen 2021. ugradio je prvi prototip ovog sustava pametnog navodnjavanja. Nakon što se pokazalo da se opskrba stabla vodom tako značajno poboljšala, u sklopu radova na obnovi jedne ulice sada se u Beču postavljaju prva takva rješenja. Bečka ulica Flachgasse u 15. gradskom okrugu ima mnogo građevina i parkiranih automobila, a malo zelenila, što se ovom obnovom želi promijeniti. Osim pametnih betonskih blokova ulica će do kraja lipnja dobiti nove klupe, stalke za bicikle i nova stabla koja zahvaljujući bečkoj inovaciji neće biti žedna ljeti.