Skip to content

Vodimo vas u Buje! 48. Susreti Puhačkih orkestara Istre

Skoro 600 glazbenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije okupit će se u Bujama

Venina Markuš

‘NAMA NIJE PRVI PUT U BUJAMA’

Grad Buje administrativno je, sudsko i školsko središte Bujštine. Grad Buje je smješten između rijeka Mirne i Dragonje. Na sjeveru se prostiru brežuljci Gornje Bujštine, a južno Jadransko more u Kanegri i Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali. Skup s Umagom, Novigradom, Oprtljem, Brtoniglom i Grožnjanom te brojnim drugim mjestima i naseljima grad Buje čini Bujštinu. Zbog svoga strateškog položaja Grad Buje značajno je prometno čvorište međunarodnog karaktera.

U subotu, 27.05.2023. u Bujama održat će se 48. Susreti Puhačkih orkestara Istre. Nastupit će čak 17 skupina iz hrvatske, slovenske i talijanske Istre te s područja Kvarnera. Sudionici pristižu iz Buja, Doline, Buzeta, Izole, Kastva/Spinčići, Labina, Lovrana, Muggie / S. Barbare, Pazina, Pule, Rovinja, Sv.Antona, Sv.Lovreča, Vižinade, Vodnjana, Babića i Roča. Ukupno 561 sudionika, svatko sa svojim instrumentom, priredit će spektakl kakvog se rijetko viđa.

U 14 sati, od trga Slobode u Bujama ‘poteći’ će parada u kojoj će se skupine predstaviti javnosti, dok se budu spuštale do Trga J.B.Tita u središtu grada, gdje nakon mimohoda prisutni će moću uživati u izvedbi triju himni:

– Hrvatska “Lijepa Naša”; izvodi – LG Sv. Lovreč Pazenatički

– Talijanska “Inno di Mameli” izvode – LG ZT: Buje – Buie i Vižinada – Visinada

– Slovenska “Zdravljica” izvode: PO Izola i Sv. Anton

Uslijedit će razvrstavanje po instrumentima gdje će posjetitelji imati posebnu priliku poslušati i pogledati istovremeni nastup gotovo 600 glazbenika uz zajednički repertoar:

1. EU HIMNA “Oda Radosti – Inno alla gioia”

2. ISTARSKA HIMNA “Krasna Zemljo” – (dizanje zastave / govor domaćina)

3. Trieštine (autor – narodne, arr. Corrado Morato)

4. River of Babylon (autor Boney M., arr. Corrado Moratto)

U 16 sati kreću pojedinačni nastupi koji će trajati do 21 sat, nakon čega se zabava nastavlja do kasno u noć uz grupu Bukaleta.

– Svi dobro znamo da glazba nikad nije poznavala granice, što dokazuju ovi 48. Susreti Puhačkih orkestara Istre, a posebno je to istinito ove godine kada možemo stvarno reći da su ovi Susreti bez granica! Čast nam je biti domaćin po drugi put ovog velikog eventa u našem malom, ali bogatom gradiću. Zahvaljujem svim sudionicima koji će nam se pridružiti i obogati naš Grad još jednom, veseljem, ljubavlju, smijehom, dobrom voljom i pogotovo s puno lijepe glazbe! Uživajte svi zajedno jer kako je naša Limena glazba Zajednice Talijana Buje podsjetila: „Glazba je poput života; može se stvarati samo na jedan način: Zajedno! “, zbori gradonačelnik Vižintin.

Susreti se odvijaju svake godine. Prvi je bio 07.03.1976. u Babićima, te od tada svaka limena skupina u drugom gradu gostuje i organizira susret koji okuplja puhačke orkestre i limene glazbe Istre i to ne samo kao hrvatske županije, već u geografskom smislu, uključujući slovenske i talijanske te kvarnerske.

Od uvijek je duh susreta bilo zajedništvo, a jezik koji je povezivao sudionike je bila glazba.

Ponosni smo da će se ovogodišnji susret odvijati baš u Bujama, u pograničnom gradu, u godini kada su kontrole na granici maknute, izjavili su članovi organizacijskog odbora.

Buje su ugostile susret 2010. godine. Posebnost ovogodišnjeg susreta je da u programu osim hrvatske, talijanske i slovenske himne, baš kako bi se dala važnost “pada granica” odlučili su odsvirati i EU himnu, tj. Odu radosti.

Glavni organizatori ovogodišnjeg susreta su Zajednica Talijana Buje i Grad Buje koji je ujedno i pokrovitelj skup s Istarskom županijom. Veliki doprinos događaju pružiti će  sponzori i mnogi volonteri uključeni u organizaciju.

Vidimo se. Ekipa portala Akademija-Art Zagreb