Skip to content

Preminuo mons. dr. Valentin Pozaić, (15. rujna 1945. – 15. svibnja 2023.)

Tužna srca javljamo da je u 78. godini života, 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru te osnivač i prvi duhovni asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva

Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica. Po završetku drugoga razreda Nadbiskupske gimnazije na zagrebačkoj Šalati stupio je u Družbu Isusovu, a za svećenika je zaređen 1973. godine. Potom je nastavio studij moralne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu na kojemu je doktorirao 1984. godine. Na Filozofsko-teološkom institutu (Filozofskom fakultetu) Družbe Isusove u Zagrebu predavao je moralnu teologiju i kršćansku etiku te osnovao Centar za bioetiku. Usavršavao se na Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics u Washingtonu, na Linacre Centre for Health Care Ethics u Londonu te na Instituto Borja de Bioética u Barceloni. Od 1990. do 1994. predavao je bioetiku i na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. 

Pomoćnim biskupom zagrebačkim imenovao ga je Papa Ivan Pavao II. u veljači 2005. godine, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 19. ožujka 2005. Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 13. svibnja 2017. godine da je Sveti Otac Franjo prihvatio ostavku na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Valentina Pozaića, zbog zdravstvenih razloga.

Do zagrebačkog potresa, 22. ožujka 2020. umirovljeničke dane provodio je u Kolegiju Družbe Isusove na Jordanovcu (kojega je bio rektor od 1994. do 2000.), a nakon potresa seli u Svećenički dom Sv. Josipa u Zagrebu. 

Od 1991. do 2018. bio je duhovni asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a od 1996. dugogodišnji duhovni savjetnik Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC, od fran. Fédération Européenne d’Associations Médicales Catholiques) u kojoj je uživao iznimni ugled „ponajprije zbog svoje vjernosti i odanosti Učiteljstvu Crkve i Svetom Ocu, ali i svoje blagosti i srdačnosti“ (iz izraza sućuti prof. dr. Vincenza Defilippisa, predsjednika FEAMC-a). Njegov posljednji susret s članovima međunarodnih organizacija (FEAMC-a i FIAMC-a) dogodio se tijekom održavanja 25. kongresa Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC, od fran. Fédération Internationale des Associations de Médecins Catholiques) u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja 2018. godine. 

Biskup Pozaić, odnosno pater Pozaić kako smo ga zvali do njegova ređenja za pomoćnog biskupa zagrebačkoga, nije bio samo naš duhovnik. On je bio među najzaslužnijim osobama za osnivanje HKLD-a, njegovo ustrojavanje, ucrtavanje temeljnih pravaca razvoja i djelovanja. No, uz formalne obveze u Društvu, mnogim našim članovima bio je poput brižnog oca, prateći ne samo našu formaciju kao katoličkih liječnika i ljekarnika, već i naše profesionalne karijere te obiteljske živote. Mnoge je članove HKLD-a vjenčao, krstio našu djecu, udijelio im sakrament sv. Potvrde, posjećivao nas u našim domovima, brinuo o svim našim bližnjima, dijeleći nam duhovne savjete, ali i pružajući očinsku skrb.

Od 2018. godine, kada je zbog bolesti odstupio s mjesta našeg duhovnika, rjeđe smo ga viđali. No svaki susret s njim bio nam je radost i veselje. Posljednji put smo se družili s njim prigodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja HKLD-a: tada je na sam dan osnivanja HKLD-a u isusovačkom svetištu Srca Isusova služio misu zahvalnicu za prvih 30 godina Društva, a pridružio nam se i na svečanoj Skupštini Društva održanoj u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici 25. rujna 2021., kada je proglašen počasnim članom HKLD-a za svoj iznimni doprinos u osnivanju i radu Društva te promicanje kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda. 

Njegovo biskupsko geslo bilo je Elige vitam!Život biraj! Time je jasno istaknuo okosnicu svoga životnoga mota koji je ugradio i u Statut HKLD-a: zaštitu ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. Tu poruku na simboličan način iskazao je i prigodom svoga biskupskoga ređenja u zagrebačkoj katedrali, na blagdan sv. Josipa (zaštitnika očeva i domovine Hrvatske), kada je jedno od misnih čitanja čitala članica našega Društva dr. Renata Vrsalović, tada u 9. mjesecu trudnoće, noseći svoga sina Jakova.

Naš biskup (pater) Pozaić ostavio nam je veliku ostavštinu: bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, ali i težnju iskrenoj i suosjećajnoj skrbi za naše bolesnike, sestrinskoj i bratskoj ljubavi prema kolegicama i kolegama, te vjeru u napredak HKLD-a.

Sprovodne obrede u petak 19. svibnja 2023. u 12:30 sati na Gradskom groblju Mirogoj predvodit će zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražen Kutleša, a misu zadušnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu predslavit će zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, s početkom u 14:30 sati.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

I svjetlost vječna svijetlila mu! 

Počivao u miru! 

Rok Čivljak
predsjednik HKLD-a