Skip to content

Mons VALENTIN POZAIĆ, dr.sc. (16. rujna 1945.- 15. svibnja 2023.)

IN MEMORIAM
Mons VALENTIN POZAIĆ, dr.sc.
16. rujna 1945.- 15. svibnja 2023.

Prof. dr. Jasenka Markeljević

Duhovni asistent FEAMC-a i CCMS-a.

Profesor moralne teologije i bioetike na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Pomoćni biskup zagrebački.

Tiho i dostojanstveno, s dubokom tugom u srcu, opraštamo se od našeg poštovanog i voljenog mons. Valentina Pozaića, sada u tišini vječnosti obasjanog Božjom milošću i sjećanjem na njegovo postojanje ovdje u okružju pažnje i ljubavi njegovih najmilijih, ali i svih nas dotaknutih Božjom milosti koji smo bili dio njegovog zemaljskog puta u susret Svevišnjem.

Mons. Valentin Pozaić autentično je svjedočio svetost života, osobito u službenim i privatnim obiteljskim i prijateljskim druženjima u povodu svetih misa zadušnica, obljetnica i slavlja.

Njegova duhovna i intelektualna podrška, utjeha i

nadahnuće u trenucima radosti i istančane duhovitosti, tuge i ozbiljnosti dotaknuli su suptilno, snagom ljubavi – naša srca i živote.

Spoznaja apsolutne istine pretočene u život – bilo je njegovo polazište u dijalogu o aktualnim bioetičkim temama. Temeljna pitanja o slobodi savjesti, iskustvu vjere i molitve, značenju

boli i patnje zauzimali su istaknuto mjesto u njegovim znanstvenim, biomedicinskim, etičkim i filozofskim raspravama.

Od 1991. bio je duhovni asistent Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), a od 1996. Europske federacije katoličkih liječničkih udruga (FEAMC, Fédération Européenne des Associations de Médecins Catholiques).

Bila mi je iznimna inspiracija, čast i privilegija surađivati s mons. Pozaićem na sastancima odbora FEAMC-a koji su se održavali dva puta godišnje diljem Europe. Mons. Pozaić nam je bio duhovna i intelektualna podrška na hrvatskim (HKLD), europskim (FEAMC) i svjetskim (FIAMC, World Federation of Catholic Medical Associations) stručnim i znanstvenim skupovima, među kojima je bio i simpozij: “Sense or Nonsense of Human Fragility in Contemporary European Society ” (Smisao ili besmisao ljudske krhkosti u suvremenom europskom društvu, 2011., Europski parlament, Bruxelles); te na Simpozijima Papinske akademije (Vatikan), često organiziranim u suradnji s Povjerenstvom biskupskih konferencija Europske zajednice (COMECE). Zahvaljujući njegovoj osobnosti i aktivnosti ostvarili smo efikasnu suradnju s vjerskim, znanstvenim, lokalnim i nacionalnim institucijama Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Afirmacija HKLD-a na nacionalnoj i međunarodnoj razini otvorila je mogućnost suradnje s kolegama, posebice mladim liječnicima katolicima.

Njegova eminencija aktivno je sudjelovala u organizaciji sastanka Upravnog odbora FEAMC-a koji je dva puta održan u Zagrebu (1997., 2013.), proslave 25. obljetnice HKLD-a (2016.) i jubilarnog 25th FIAMC Congress “Sanctity of Life and Medical Profession from Humana Vitae to Laudato Si” („Svetost života i liječničke profesije od Humana Vitae to Laudato Si” ,Zagreb, 2018.), pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Na Kongresu FIAMC-a sudjelovali su eminentni predavači s Vatikana, Sveučilišta Harvard i klinike Mayo te međunarodnih i hrvatskih znanstvenih institucija iz više od trideset zemalja svijeta.

Imperativ zaštite dostojanstva ljudskog bića i kulture života u primjeni znanstvenih spoznaja i nauka katoličke crkve u razumijevanju statusa ljudskog embrija, eutanaziji, palijativnoj skrbi, prekidu trudnoće, umjetnoj oplodnji, surogat majčinstvu, prizivu savjesti, biopolitici i jezičnim manipulacijama – bili su u fokusu njegova životnog djela. Bio je sudionik edukacije iz medicinske etike i bioetike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bio je član etičkih povjerenstava, nacionalnim i sveučilišnim.

Mons. Pozaić utemeljio je Centar za bioetiku pri Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove te se usavršavao na “Etičkom institutu Joseph and Rose Kennedy” u Washingtonu, u “Linacre” centru za zdravstvenu etiku u Londonu, i na “Instituto Borja de Bioetica” u Barceloni.

Njegova osobnost i djelatnost odjekuju u desecima knjiga i znanstvenih radova u tiskanim i digitalnim medijima, kao i u našim srcima i sjećanjima.

Uz međunarodne znanstvene aktivnosti, ističem nezaboravne audijencije kod pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., više puta u Vatikanu, te Castel Gandolfu zajedno s našim mons. Valentinom Pozaićem koje su bile iznimno iskustvo čudesnog prosvjetljenja duha i srca koje Božjim blagoslovom, svjetlom i nadom obasjava našu sadašnjost i budućnost.

U ovom trenutku rastanka zahvalni smo mons. Pozaiću za sve što je učinio za naš HKLD u duhu poštovanja svetosti ljudskog bića i dostojanstva života, oblikujući identitet katoličkih liječnika u osvit transhumanizma.

U okolnostima dominacije etičkog relativizma u našoj civilizaciji – njegova je eminencija osvjetljavala našu stvarnost snažnim argumentima katoličkog nauka pretočenim u dijaloge tijekom službenih i privatnih susreta, zapaženih predavanja i nadahnutih homilija – suptilno i ustrajno, sugestivno i snažno.

Njegovo nas nasljeđe obvezuje na transformaciju mentaliteta znanosti i medicine. U skladu s Hipokratovom zakletvom koja zlatnim nitima povezuje našu prošlost i našu budućnost.

Ispraćaj pomoćnog biskupa Valentina Pozaića bit će u petak, 19. svibnja, u 12.30 sati na Gradskom groblju Mirogoj. Sprovodni obred predvodit će zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša. Nakon sprovoda, misu zadušnicu u 14.30 sati u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu 28, u Zagrebu predslavit će zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Svjetlila mu vječna svjetlost Tvoja!

Neka mu je laka Hrvatska zemlja koju je toliko volio.

Pogledajte na poveznicama:

CURRICUM VITAE Msgr VALENTIN POZAIĆ – ENG

IN MEMORIAM mons Valentin Pozaić – ENG

IN MEMORIAM msgn Valentin Pozaić – PHOTOS

IN MEMORIAM mons Valentin Pozaić – HR

Galerija fotogalerija, 1. dio:

Galerija fotografija, 2. dio: