Skip to content

MEĐUNARODNO PJEVAČKO NATJECANJE LAV MIRSKI 2023

Natjecanje nosi ime velikog dirigenta, ravnatelja opere i intendanta Lava Mirskog koji je u Osijeku intenzivno djelovao od 20-ih do 60-ih godina 20. stoljeća te zadužio grad brojnim i značajnim glazbenim, društvenim i obrazovnim postignućima

Irena Kelemen

U nedjelju, 7. svibnja 2023. završeno je 11. Međunarodno natjecanje Lav Mirski. Svečanim koncertom i proglašenjem pobjednika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku publici je predstavljena sva ljepota i raskoš vokalne glazbe te kvaliteta pjevača ovogodišnjeg izdanja natjecanja

I ove godine su se u Osijeku okupili brojni mladi umjetnici, njih čak 108 koji su pristigli iz brojnih zemalja (Hrvatska, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Austrija, Ukrajina, Njemačka, Češka, Južna Koreja..). Protekli vikend, od 5. do 7. svibnja Osijek je bio zaista ponosni domaćin ovog izuzetnog, međunarodno uglednog događaja, festivala vokalne glazbe. Organizator natjecanja je Akademija za umjetnost i kulturu zajedno s institucijom partnerom Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku.

Titulu laureatkinje ovogodišnjeg izdanja natjecanja ponijela je Irina Subašić, sopran pristigla s Muzičke akademije u Puli. Natjecateljica je osvojila 97,50 bodova i ujedno je pobijedila u 5., tzv. opernoj kategoriji. Pripala joj je nagrada Lions kluba Mursa i statua Lav Mirski. Osvojila je i posebnu Intendantovu nagradu  – pjevački angažman u jednom od glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Pobjednici ostalih kategorija su:

1. kategorija: Lara Pučko, Glazbena škola Murska Sobota, Slovenija

2. kategorija: Anđela Nedeljković, Fakultet umetnosti u Nišu

3. kategorija: Isidora Bogdanović, Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd

4. kategorija: Gabrijela Mijatović iz Hrvatske, Muzička akademija u Puli

5. kategorija: Irina Subašić, Muzička akademija u Puli (ujedno i laureatkinja natjecanja)

6. kategorija: Trio Mia Gazdović, Rahela Ujević, Dora Jana Klarić, Umjetnička akademija u Splitu

7. kategorija (mjuzikl): Irma Dragičević iz Zagreba.

Kao i svake godine, izvedbe je pažljivo pratio i ocjenjivao stručni ocjenjivački sud sastavljen od  renomiranih umjetnika pjevača, vokalnih pedagoga, dirigenata, ali i ravnatelja kazališnih institucija. (Europa, Amerika, Afrika). Za događaj od međunarodnog ugleda i sastav žirija je bio međunarodan pa su ga ove godine činili: dr. Berislav Jerković, predsjednik žirija (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska), Magdalene Minnaar (direktorica Cape Town opere, Južna afrika), Lidija Horvat Dunjko (Muzička akademija u Zagrebu, Hrvatska), dr. Kathy Kessler Price (Westminster Choir College, Princeton, SAD), Vladimir Ham (intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku), Ivana Garaj (Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu), Nenad Nenić (Glazbena škola Kosta Manojlović u Zemunu, Srbija), Judit Orcsik Csatity (Konzervatorij Franz Liszt u Pečuhu, Mađarska).

Brojni sponzori i podupiratelji natjecanja su i ove godine nagradili najbolje pjevače. To su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Kulturni centar u Osijeku, Lions kluba Mursa, Lions kluba Buga, Lions klub Đakovo, Lions kluba Valpovo – Belišće, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Ovogodišnjim natjecanjem broj pjevača koji su na njemu nastupili u proteklih jedanaest godina prešao je 1000 i natjecanje je zaista prepoznatljiv kulturni brand grada Osijeka prepoznat i priznat u širem međunarodnom značenju. Važan je umjetnički podij na putu formiranja profesionalnih pjevača, ali je ujedno i događaj visoke umjetničke kvalitete – niz je to koncerata vokalne glazbe koje publika može pratiti i uživati u izvedbama pjevača iz cijeloga svijeta.

Kako je na ceremoniji zatvaranja i najavljeno, slijedeće, 12. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski održat će se od 3. – 5. svibnja 2024.

HNK - Lav Mirski - medjunarodno pjevacko natjecanje - 07-05-2023 R6II_1513 (1)