Skip to content

Nebesko plave boje Mladena Žunjića

Vrlo izazovan ciklus Mladena Žunjića, slikara eksperimentatora i neprekidnog radoznalog putnika kroz nepoznato

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, neprestano u potrazi za novim uzbuđujućim motivima i još radikalnijim realizacijama ulja ili akrila na platnima velikih formata, ovih dana pridodaje svom impresivnom opusu vrlo zanimljivi ciklus akrila na platnu (110 x 90 cm), izveden fluoroscentnim bojama, svjetlećim pigmentima u kombiniranoj tehnici s alabasterom na reljefnoj podlozi.

Posve osebujan ciklus, odmjeren i na prvi pogled prijeteći miran s istaknutom nebesko plavom bojom koja je u trajnom suodnosu s crnilom, tragovima zelene, bijele i ljubičaste boje na bijeloj površini.

Ovalne forme tvore tijela, vjerojatno budućih skulptura, međusobno povezane i isprepletene ili posve odvojene. Vjerojatno slikar planira skulptorski ciklus. Ističu se i srcoliki lebdeći oblici, poput pritajenog jata ptica na struji vjetra.

U ovom ciklusu vrlo se malo nazire nekadašnji ključni element Žunjićeva slikarstva, silna energija koja vrije i prolijeće nezaustavljivo u svim pravcima.

Ovo je svijet koji stoji ili je barem u iščekivanju, dok se boje odmjeravaju,, iako se dominacija nebesko plave boje čini neupitnom.

Hladnoća plave boje naznačuje mirovanje, prestanak animoziteta oblika.

Vrlo izazovan ciklus Mladena Žunjića, slikara eksperimentatora i neprekidnog radoznalog putnika kroz nepoznato.