Skip to content

Refleksije šume – izložba Jelene Martinović i Irene Gayatri Horvat

Izložba koja udružuje dvije vrsne umjetnice, dvije prijateljice, dvije avanturistice, alpinistice i pasionirane ljubiteljice prirode, otvara se 4. svibnja u galeriji Specijalne policije u samom centru Zagreba, koji se profilira kao atraktivan izlagački prostor

Sanda Stanaćev Bajzek

Umjetnički je to apel Irene Gayatri Horvat i Jelene Martinović o potrebi obnavljanja znanja o prirodnom funkcioniranju svijeta.
Iniciran ljubavlju prema prirodi i šumi, ujedinjuje ga istovjetni motiv i crtačka virtuoznost autorica. Stoga se, u Refleksijama šume kako i naslovljavaju sam izložbeni koncept, reflektiraju umjetničke osobnosti samih autorica, pozivajući nas „da se i sami resetiramo na zdrave osnove od kojih nas udaljava užurbani način života, da promislimo o sebi i o prirodi koje smo neodjeljivi dio“. Neodjeljivi kao što su i materijali koje koriste neodvojivi od samog stvaralačkog procesa i određenih tehnika, koje obje autorice koriste slijedeći slobodu odabira i kombiniranja kao vlastiti imperativ. Tako Gayatri na slikarskom platnu crta i „slaže“ svoje linoreze, a Jelena slika akrilom na papirnatoj podlozi. U toj slobodi kombiniranja izričaja reflektira se njihov slobodarski duh, izravan i snažan utjecaj koji na njih vrši priroda, formirajući njihov svjetonazor i estetske stavove koje one prenose u neprirodni prostor galerije poništavajući granicu prirodnog i umjetnog(arhitektonskog) u kojem bivaju angažirana naša vizualna ali i auditivna osjetila. Jer Gayatri i Jelena stvaraju ambijentalno djelo kojim, ispitujući oblike, boje, mirise i zvukove prirode, formiraju mjesto koje potiče posjetitelja i omogućava mu doživljaj na više perceptivnih razina. Izlazeći iz same domene likovnog upotpunjavaju izložbu video uradcima obogaćenim zvukovima prirode i glazbom, koji od promatrača zahtijevaju sudjelovanje i posebnu duhovnu koncentraciju. A u središnji dio galerije, aludirajući na pokrete i titraje lišća, postavljaju svoje crtačko-grafičke mobile, gradeći svoju posebnu „likovnu šumu“ u kojoj možemo iščitati stanja i spoznaje koje nadilaze osobno i postaju refleksije univerzalnih vrijednosti. A kako šume ne bi živjele samo u našim snovima, slikarice Irena Gayatri Horvat i Jelena Martinović svojim slikama, crtežima i grafikama kreiraju svijet u kojem pred našim očima spretno udružuju prirodno i arhetipsko s produktima suvremenog. Kao u Jeleninim animacijama u kojima se pomoću aplikacija Artivive oživljeni preklapaju skenirani prizori njezine slike i fotografije, ili u video uradcima u kojima Gayatri oživljava svoje stihove u čudesnoj glazbenoj simbiozi s kompozitorom Simonom Skalarom. Postajući tako ravnopravne brojnim recentnim eko projektima, koji apelirajući na život u skladu s prirodom, osvješćuju njezinu važnost i sve što nam ona beskompromisno nudi. Sada, u čudesnom svjetlucanju, u refleksijama šume.

See also  Miro Čugura - pasteli i akvareli / virtualna izložba
mala retrospektiva