Skip to content

Miro Gavran dobitnik Godišnje nagrade DHK HB “Antun Branko Šimić”

U Grudama, na svečanoj Akademiji u sklopu 60. Šimićevih susreta, Miri Gavranu dodijeljena je Godišnja nagrada DHK HB „Antun Branko Šimić“

Na natječaj za dodjelu Godišnje nagrade DHK HB „Antun Branko Šimić, raspisan 17. siječnja 2023., prijavilo se dvadeset i osam autora s dvadeset i devet djela objavljenih prošle, 2022., godine. Prosudbeno povjerenstvo, Mato Nedić, predsjednik, te članovi Ružica Soldo i Ljubo Krmek, nakon nekoliko krugova konzultacija, sačinili su uži izbor djela o kojima su raspravljali te su iz toga izbora izdvojili dva djela koja su kvalitetom iznad ostalih, a to su:

  1. Miljenko Buljac, Povijest hrvatske književnosti (Hrvatsko pjesništvo od predrenesanse do zrele romantike, knjiga 1.), književno-znanstveno djelo
  2. Miro Gavran, Obrana Jeruzalema, poema

Prosudbeno povjerenstvo za Godišnju nagradu DHK HB Antun Branko Šimić jednoglasno je predložilo Upravnomu odboru DHK HB, a Upravni odbor usvojio prijedlog i odlučio da godišnju nagradu dodijeli Miri Gavranu za poemu naslovljenu Obrana Jeruzalema, koju je 2022. godine objavilo poduzeće Stilus knjiga iz Zagreba. 

Pjesnički izraz Mire Gavrana u poemi Obrana Jeruzalema nije natopljen snažnim stilskim sredstvima, zagonetnim metaforama, obiljem lirskih paralelizama, razigranim sinestezijama, ali je bogat ritmom, pisan ne samo da bi se čitao, nego da bi se govorio, da bi se čuo i preko sluha upio, došao do svijesti i svojim porukama prodahnuo čitatelja/slušatelja. Gavranovi su stihovi pisani jednostavnim jezikom, njima je moguće ostvariti snažnu i pouzdanu komunikaciju s čitateljem kako bi čitatelju bila nedvojbeno jasna pjesnička poruka. Oni su pisani da nadglasuju zaglušnu buku našega doba, buku nastalu od ratnih eksplozija, od rada strojeva, od mnoštva vozila; pisani su ne samo kako bi bili čitani, nego i da bi bili slušani.

Pored Godišnje nagrade DHK HB „Antun Branko Šimić, na svečanoj Akademiji dodijeljene su i nagrade za najuspjelije literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola te studente i za likovne radove.

Prije svečane Akademije članovi DHK HB Blanka Kraljević (Široki Brijeg), Hrvoje Barbir Barba (Ploče), Marela Jerkić Jakovljević (Mostar), Stanko Krnjić (Dubrovnik) i Ljubica Benović (Zagreb) posjetili su grudske škole i u ugodnom druženju s učenicima prezentirali svoj rad i rad DHK HB.

See also  Vijesti Europske komisije 12. siječnja 2018.
mala retrospektiva